Štítna žľaza a jej príznaky u žien

Ochorenia štítnej žľazy sú v našej populácii pomerne časté. Oveľa častejšie pritom postihujú ženy ako mužov. Poruchy štítnej žľazy majú u oboch pohlaví podobné symptómy. Príznaky u žien sú však vzhľadom na špecifickosť ženského organizmu predsa len špecifické.

Poruchy štítnej žľazy sú značne rozšírené

Choroby štítnej žľazy patria k najčastejším poruchám žliaz s vnútorným vylučovaním. Podľa odborných odhadov postihujú približne 5 - 10 % našej populácie, u žien stredného až vyššieho veku sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 10 až 15 %. Objavuje sa však aj u podstatne mladších ľudí. 

Viete, že…

… ženy trpia na poruchy štítnej žľazy až osemkrát častejšie ako muži? 

Štítna žľaza je najväčšou endokrinnou žľazou v organizme. Jej úlohou je zabezpečiť dostatočné vylučovanie tyreoidálnych hormónov, predovšetkým tyroxín (T4), trijódtyronín (T3) a kalcitonín. Tyreoidálne hormóny sú dôležité hneď z niekoľkých dôvodov:

  • pôsobia na funkciu centrálneho nervového systému, 
  • zodpovedajú za normálny rast a vývoj organizmu,
  • ovplyvňujú výkonnosť, hmotnosť, 
  • regulujú množstvo funkcií vrátane produkcie tepla a energie a podobne.  

Štítna žľaza tak ovplyvňuje chod celého organizmu vrátane metabolizmu, imunity, nervového a srdcovo-cievneho systému. 

Najčastejšie ochorenia štítnej žľazy

U štítnej žľazy rozlišujeme dva základné typy ochorení:

  • Ochorenia štítnej žľazy vedúce k poruche jej funkcie:
  • hypotyreóza - znížená funkcia štítnej žľazy, pre ktorú je typický nedostatok hormónov
  • hypertyreóza - zvýšená funkcia štítnej žľazy, pri ktorej vyrába žľaza nadbytok hormónov
  • zápaly štítnej žľazy 
  • Zmena veľkosti štítnej žľazy a prítomnosť ložiskových zmien - struma

Poruchy funkcie štítnej žľazy lekár diagnostikuje stanovením hladín hormónov, protilátok a zápalových parametrov, zmenu veľkosti ultrazvukovým vyšetrením. 

Medzi najčastejšie príčiny ochorení štítnej žľazy sa považujú autoimunitné poruchy. Organizmus si vytvára proti štítnej žľaze protilátky, ktoré ju poškodzujú alebo vedú k nadmernej produkcii hormónov. Hoci dôvod takejto reakcie nie je presne známy, predpokladá sa, že jej spúšťačom môže byť stres alebo škodlivé látky v potrave a životnom prostredí. Mimoriadne dôležitú úlohu zohráva pri štítnej žľaze aj genetika (hlavne v ženskej línii) a váš celkový hormonálny stav. Vznik porúch štítnej žľazy môže byť podmienený aj operáciou či onkologickou liečbou. 

Štítna žľaza - príznaky u žien

Zmeny nálad, nadmerná únava, zhoršená schopnosť koncentrácie, bolesť v krku alebo poruchy menštruačného cyklu. To sú najčastejšie symptómy súvisiace s poruchami štítnej žľazy u žien. Ak ich pociťujete aj vy, možno považujete za ich príčinu len stres a nevenujete im príliš veľa pozornosti. Avšak pozor, neliečená štítna žľaza môže mať za následok ďalšie problémy. 

V závislosti od ochorenia štítnej žľazy sa u žien prejavuje rad špecifických príznakov. Medzi najčastejšie pritom patria: 

Príznaky zníženej funkcie štítnej žľazy

Znížená funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza) je najbežnejšia najmä u žien vo veku 40 - 50 rokov. Vyskytuje sa oveľa častejšie ako zvýšená funkcia. 

Štítna žľaza - príznaky zníženej funkcie: 

  • zvýšená únava, ospalosť a nedostatok energie,
  • poruchy pamäti a koncentrácie, 
  • zimomravosť, horšie znášanie chladu, 
  • priberanie na váhe,
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • nepravidelná alebo silnejšia menštruácia, problémy s otehotnením, 
  • zápcha,
  • vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, 
  • štítna žľaza bolesť v krku,  
  • spomalený pulz a ďalšie príznaky.

Pacientky s hypotyreózou môžu byť spomalené, majú hlbší hlas a nápadne chladnú a suchú pokožku. 

Čítajte aj: Diagnóza štítna žľaza: Dá sa vyhnúť nadmernému priberaniu?

Príznaky zvýšenej funkcie štítnej žľazy

Zvýšená funkcia štítnej žľazy (hypertyreóza) postihuje najčastejšie ženy od 20 do 40 rokov

Štítna žľaza - príznaky zvýšenej funkcie: 

  • vnútorný nepokoj, nervozita, stres, 
  • návaly horúčavy, nadmerné potenie, 
  • problémy so spánkom,
  • hnačky,
  • nekontrolovateľné chudnutie napriek zvýšenej chuti k jedlu,
  • slabšia menštruácia alebo jej vynechávanie,  
  • vypadávanie a lámavosť vlasov, zhoršená kvalita nechtov,
  • búšenie srdca, 
  • nápadne vystúpené oči (exoftalmus). 

Ženy so zvýšenou funkciou štítnej žľazy sú celkovo zrýchlené a môžu trpieť depresiami. Preto sa stáva, že problémy so štítnou žľazou sa odhalia cez psychiatra. 

Poruchy štítnej žľazy v rôznych životných obdobiach

Funkcie štítnej žľazy majú veľa spoločného so ženským reprodukčným systémom. Problémy spôsobuje najmä v prípade, že je nadmerne aktívna alebo neaktívna. Takáto nerovnováha má na ženský organizmus rôzne účinky, ktoré sa najvýraznejšie prejavujú v obdobiach hormonálnych zmien, teda v období puberty, tehotenstva, po pôrode alebo počas menopauzy. Sú to rizikové obdobia, kedy sa problémy so štítnou žľazou prejavujú najčastejšie. Problémy sa môžu objaviť aj neskôr v starobe. 

“Poruchy štítnej žľazy u žien sa najčastejšie prejavujú v obdobiach hormonálnych zmien - najmä počas puberty, tehotenstva, po pôrode a počas menopauzy.”

#1 Puberta

Poruchy štítnej žľazy môžu spôsobiť, že puberta a menštruácia sa objavia buď abnormálne skoro alebo neskoro. V dôsledku neštandardne nízkych alebo vysokých hladín hormónov štítnej žľazy prežívajú takéto mladé ženy  obdobia s veľmi slabou alebo veľmi silnou menštruáciou, s nepravidelnou alebo chýbajúcou menštruáciou. 

#2 Reprodukcia

Štítna žľaza zohráva významnú úlohu aj pri reprodukcii. Problémy spôsobuje najmä jej znížená funkcia. Tá môže ovplyvniť ovuláciu, teda uvoľnenie vajíčka na oplodnenie, a v ťažších prípadoch jej dokonca zabrániť. Ženy s hypotyreózou môžu mať preto nepravidelnú menštruáciu a problémy s otehotnením. Častejšie sa u nich vyskytujú aj samovoľné potraty. 

#3 Tehotenstvo

Štítna žľaza musí počas tehotenstva vyprodukovať o polovicu viac hormónov ako bežne. Niekedy žľaza nárokom tehotenstva nestačí, a preto sú nastávajúce mamičky z hľadiska porúch štítnej žľazy rizikovou skupinou. 

Štítna žľaza je pritom pre správny vývoj dieťaťa počas tehotenstva nevyhnutná. Neliečená štítna žľaza môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve, predčasný pôrod, potrat alebo poškodiť plod. Dôsledkom býva porušenie mozgu a spomalený telesný i duševný vývoj dieťaťa. Preto sú v období tehotenstva zásadné krvné vyšetrenia a v prípade potreby pravidelné návštevy endokrinológa. 

#4 Popôrodné obdobie

Počas tehotenstva dochádza spravidla k upokojeniu autoimunitných procesov. Hneď po pôrode sa však príznaky porúch štítnej žľazy znova rozvinú. Nárazovo dochádza k vyplaveniu veľkého množstva hormónov štítnej žľazy, v dôsledku čoho sa v prvých troch mesiacoch po pôrode objavujú u žien príznaky zvýšenej funkcie štítnej žľazy. V ďalších troch mesiacoch dochádza k zníženej funkcii. Tzv. popôrodná tyreoiditída sa vyskytuje u žien do jedného roka po pôrode. Ženy, ktoré majú problémy so štítnou žľazou, môžu po pôrode trpieť aj laktačnou psychózou. 

#5  Menopauza

Poruchy štítnej žľazy môžu spôsobiť predčasnú menopauzu (nástup menopauzy pred dosiahnutím veku 40 rokov). Za predčasnú menopauzu sa niekedy mylne považujú aj niektoré príznaky hypertyreózy, ako sú napríklad návaly horúčavy, nespavosť, zmeny nálady či vynechanie menštruácie. Liečba hypertyreózy môže nástupu predčasnej menopauzy zabrániť alebo jej príznaky zmierniť. 

#6 Staroba

Problémy so štítnou žľazou má 10 - 15 % žien vo veku nad 65 rokov. Ak však žena ochorie vo vyššom veku, porucha funkcie štítnej žľazy sa ťažšie diagnostikuje. Príznaky sa totiž vedia skryť za iné choroby alebo sa pripisujú vyššiemu veku (napríklad poruchy pamäti). Preto je aj v tomto prípade zásadné odborné vyšetrenie. 

Podporte zdravie štítnej žľazy prirodzenou cestou

Správna činnosť štítnej žľazy je podmienená dostatočným príjmom jódu. Jeho jediným prírodným zdrojom sú morské ryby a plody. Príjem jódu a iných dôležitých prvkov však môžete podporiť aj užívaním kvalitných výživových doplnkov.

Thyroptimal je organický produkt určený na zlepšenie fungovania štítnej žľazy a vyváženú hormonálnu podporu. Predstavuje bezpečný a prírodný spôsob regulácie tvorby hormónov, ktoré zabezpečujú normálne fungovanie štítnej žľazy. 

Thyroptimal obsahuje výdatnú dávku najdôležitejších vitamínov a minerálov potrebných pre jej optimálnu funkciu. Najvýznamnejšiu zložku predstavuje jód získaný z morskej rastliny chaluhy bublinatej, ktorý je posilnený vitamínmi C a E a minerálmi selén a zinok. 

S Thyroptimalom môžete očakávať lepšie výsledky a redukciu príznakov štítnej žľazy. Je skvelým doplnkom v rámci udržiavania zdravia štítnej žľazy alebo ako doplnok tradičnej liečby ochorení štítnej žľazy.

Čítajte aj: Ako prirodzene podporiť zdravie štítnej žľazy? 

thyroptimal

Pár slov na záver

Problémy so štítnou žľazou postihujú ženy v akejkoľvek fáze reprodukčného cyklu a v akomkoľvek veku. Ak pociťujete niektorý z vyššie popísaných príznakov, varovné signály nepodceňujte a vyhľadajte lekára. Ak sa porucha štítnej žľazy odhalí včas, dá sa dobre liečiť a nezanecháva trvalé následky. Neliečená štítna žľaza však môže byť dokonca život ohrozujúca. Podporte preto zdravie štítnej žľazy a stavte na prírodné výživové doplnky s obsahom jódu.

Zdroje:

https://www.solen.sk/storage/file/article/498a069d5817bc8d0b1c08ed486a6bfd.pdf

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/stitna-zlaza-autoimunitni-onemocneni-priznaky-lecba.A220426_135349_zdravi_pet

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nelecena-stitna-zlaza-u-tehotnych-muze-poskodit-plod-nechte-se-vysetrit.A100617_122220_zdravi_ves

https://pardubice.rozhlas.cz/onemocnenim-stitne-zlazy-trpi-hlavne-zeny-narusuje-plodnost-psychiku-i-6033279

https://www.modrykonik.sk/som-tehotna/stitna-zlaza-a-tehotenstvo/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thyroid-disorders-in-women




Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz