Čo je to menopauza? Prechod nie je strašiak

Menopauza. Obdobie, počas ktorého prechádza ženský organizmus výraznými hormonálnymi zmenami. Často je spojená s nepríjemnými prejavmi, akými sú podráždenosť, potenie, návaly tepla či nespavosť. Je to životná zmena, pred ktorou máme rešpekt. Prechod by však pre žiadnu z nás nemal byť strašiakom. Pre pokojný priebeh menopauzy a vyrovnaný hormonálny systém predsa existujú účinné prostriedky, ktoré nám pomôžu týmto náročným obdobím pohodlne preplávať.

Čo je menopauza?

Menopauza je obdobie, v ktorom žena prechádza z plodného obdobia do obdobia reprodukčného pokoja. V ženskom organizme dochádza k poklesu hladiny ženských hormónov a ukončeniu funkcie vaječníkov, čo môžu sprevádzať mnohé nepríjemné príznaky menopauzy. Odborne sa toto obdobie nazýva klimaktérium, v bežnej konverzácii sa stretávame aj s označením prechod. ou okolnosťou pri zmierňovaní intenzívnych symptómov. Na menopauzu je preto potrebné sa zamerať komplexne. Venujme sa hormónom.

Menopauza vs. klimaktérium

V lekárskej terminológii nie sú pojmy menopauza a klimaktérium totožné. Zatiaľ čo klimaktérium označuje celé obdobie prechodu, menopauza predstavuje len posledné menštruačné krvácanie, teda jednu fázu klimaktéria. 

Keďže bežná verejnosť i mnohí lekári používajú aj pre klimaktérium označenie menopauza, v nasledujúcich riadkoch budeme pojem menopauza používať ako synonymum pre klimaktérium.

“Menopauza je obdobie, v ktorom žena prechádza z plodného obdobia do obdobia reprodukčného pokoja. Klimaktérium a menopauza neznamenajú to isté.”

Nástup menopauzy

Menopauza prichádza štandardne okolo 50. roku života. U niektorých žien sa však objavuje už okolo 45. narodenín a u iných až v 55-tke. To, kedy nastane zastavenie menštruácie u vás, závisí od mnohých faktorov. Nástup menopauzy ovplyvňuje genetika, váš životný štýl, telesná hmotnosť, ale aj mnohé environmentálne a iné činitele. 

Priemerný vek nástupu menopauzy je pritom 50 - 52 rokov. Výnimkou však nie sú ani prípady, keď sa zastavenie krvácania objaví pred štyridsiatkou; vtedy hovoríme o tzv. predčasnej menopauze

To, kedy menopauza nastala, sa dá stanoviť len spätne a počíta sa ako obdobie 12 mesiacov pred zastavením menštruačného krvácania.

Obdobie menopauzy trvá približne 10 rokov a prebieha v 4 štádiách

  1. premenopauza - obdobie nepravidelného alebo zosilneného menštruačného krvácania, ktoré sa začína pred menopauzou a trvá približne 5 rokov,
  2. perimenopauza - charakteristická výraznejším poklesom hormónov a zosilnením sprievodných symptómov, 
  3. menopauza - posledný menštruačný cyklus, príznaky sa prejavujú naplno, 
  4. postmenopauza - nastáva rok po menopauze a dochádza pri ňom k upokojeniu hormónov. 

Najčastejšie príznaky menopauzy

Hoci menopauze sa nevyhne žiadna žena v zrelom veku, každá z nás ju prežíva inak. Štatistiky hovoria o tom, že problémy rôznej intenzity postihujú približne dve tretiny žien. Polovica z nich má len mierne ťažkosti. Pre druhú časť sú ale natoľko neznesiteľné, že im prejavy výrazne zasahujú do bežného života.  

Príznaky menopauzy sa prejavujú postupne a u každej ženy individuálne. Zo začiatku sa menopauza prejavuje najmä nepravidelnou menštruáciou a silnejším krvácaním. Postupom času pribúdajú ďalšie príznaky, ktoré vyplývajú z poklesu hormónov. V odbornej verejnosti sa tieto príznaky označujú ako klimakterický syndróm

Problémy štandardne pretrvávajú 2 roky, približne u tretiny žien až 5 rokov. Patria k nim najmä tieto symptómy:

  • návaly tepla - v trvaní niekoľkých sekúnd až minút,
  • nadmerné potenie - vrátane nočného potenia, 
  • bolesti hlavy, migrény, závraty,
  • búšenie srdca, 
  • bolesti svalov a kĺbov, 
  • únava, 
  • spomalenie metabolizmu a priberanie na váhe,
  • podráždenosť, nervozita, zmeny nálady, úzkosti, depresia,
  • poruchy koncentrácie a pamäti,  
  • nespavosť a iné poruchy spánku, 
  • zníženie libida a sexuálnej aktivity, 
  • suchosť v pošve, bolesti pri sexuálnom styku,
  • poškodenie kože, vlasov a nechtov, 
  • redukcia svalovej hmoty, 
  • problémy s močením, inkontinencia. 

Menopauzu doprevádzajú aj mnohé ďalšie komplikácie, ako sú napríklad srdcovo-cievne problémy, vysoká hladina cholesterolu, osteoporóza, poruchy štítnej žľazy a podobne. Tieto sprievodné príznaky menopauzy majú, samozrejme, výrazný vplyv aj na psychiku ženy.

Čítajte aj: Príznaky menopauzy si vyžadujú komplexné riešenia

Menopauza: bylinky dokážu pomôcť

Problémy v menopauze najčastejšie zapríčiňuje pokles ženských hormónov estrogénov. Dodaním estrogénov sa mnohé symptómy darí zmierniť. Možným, ale našťastie nie jediným, riešením je hormonálna liečba. Úľavu od nepríjemných symptómov prinášajú aj niektoré bylinky.  

Nádejné vysledky sa ukazujú predovšetkým pri užívaní tzv. fytoestrogénov. Sú to prírodné látky, ktorých účinky sú podobné účinkom estrogénu. V období menopauzy pomáhajú normalizovať hormonálnu hladinu, a prispievajú tak k eliminácii prejavov menopauzy a k udržiavaniu zdravých kostí. K najpoužívanejším fytoestrogénom pri menopauze patrí ďatelina, užitočné sú však aj ďalšie bylinky. 

“Prírodnú pomoc pri menopauze poskytujú fytoestrogény - prírodné látky, ktoré účinkujú podobne ako hormón estrogén.”

femenoa

#1 Ďatelina červená

Je charakteristická vysokým obsahom fytoestrogénov, vďaka čomu je účinná pri eliminácii nežiaducich symptómov menopauzy. Ďatelina červená zmierňuje potenie, návaly tepla, podráždenosť a poruchy spánku. Okrem toho optimalizuje fungovanie srdcovo-cievneho systému, a prináša tak ženám dôležité menopauzálne pohodlie.  

#2 Pagaštan konský

K celkovému menopauzálnemu komfortu prispieva aj užívanie pagaštanu konského. Pôsobí ako antioxidant. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zabezpečuje normálnu činnosť cievnej sústavy. Tým prispieva k potláčaniu menopauzálnych prejavov. 

#3 Praslička roľná

Počas menopauzy sa stará o správne fungovanie kĺbového aparátu. Zároveň zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov. Okrem toho má praslička pozitívne účinky na duševnú pohodu; poskytuje upokojenie a zmierňuje stavy podráždenosti spojené s menopauzou. 

#4 Maca peruánska

Vyrovnáva hladinu hormónov, zabraňuje vzniku osteoporózy, ovplyvňuje sexuálnu aktivitu, zmierňuje príznaky starnutia. To je len niekoľko z množstva účinkov macy peruánskej. Maca významne podporuje nielen fyzické, ale i duševné zdravie pri menopauze. Zmierňuje stres a pomáha pri nespavosti. 

#5 Ploštičník strapcovitý

Zmierňuje návaly tepla a potenie, utlmuje stavy úzkosti a podráždenosť. Ploštičník strapcovitý slúži ako ochrana pred osteoporózou. Svojím pôsobením výrazne zvyšuje komfort pri menopauzálnych zmenách. 

V boji s nepríjemnými symptómami menopauzy sa často využívajú aj výťažky z iných rastlín. Patrí k nim alchemilka, ľubovník bodkovaný, kotvičník zemný, ašvaganda a ďalšie. Okrem byliniek existujú aj potraviny bohaté na fytoestrogény, ako napríklad sója, niektoré druhy ovocia (jahody, slivky, ríbezle, figy, sušené ďatle), orechy (lieskové, arašidové, kokosové) a podobne. 

Bylinky môžete užívať v rôznej podobe. Bežné je napríklad pitie čaju či užívanie rôznych preparátov z výťažkov týchto rastlín. Aby ste však zabezpečili vyvážený príjem užitočných látok, odporúčame vám ich príjem v podobe výživových doplnkov.

Výživový doplnok Femenoa - miernejšia menopauza vďaka prírode

Výživový doplnok Femenoa je charakteristický unikátnym zložením extraktov z červenej ďateliny, pagaštanu konského, prasličky roľnej, macy peruánskej a ploštičníka strapcovitého. Na zvýšenie účinnosti rastlinných extraktov je produkt obohatený aj o vitamíny a minerály. Vitamín D, B6 a horčík efektívne regulujú hormonálnu rovnováhu, podporujú energetický metabolizmus, imunitný systém, tvorbu červených krviniek, stimulujú psychickú aktivitu žien a prispievajú k zníženiu únavy a vyčerpania.

Tento jedinečný mix prírodných ingrediencií bol vyvinutý pre všetky štyri štádiá menopauzy. Femenoa svojím zložením pokrýva potreby všetkých dôležitých vnútorných sústav ženského organizmu. Aktivizuje ich správnu činnosť prirodzenou cestou. Je teda úplne prirodzený a bezpečný, vhodný pre ženy všetkých vekových kategórií.

Na zlepšenie menopauzálnych príznakov stačí užívať 2 kapsuly denne.  Keďže prípravok obsahuje len  100-percentné prírodné zložky, môžete ho užívať tak dlho, ako budete potrebovať. Nemusíte sa obávať vedľajších účinkov, zatiaľ neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky produktu.

Pár slov na záver

Menopauza je prirodzenou súčasťou života nás žien. Každá z nás prežíva príznaky menopauzy inak. Ak vám nepríjemné symptómy zasahujú do života zásadným spôsobom, myslite na jednu dôležitú vec. K tomu, aby ste sa počas menopauzy cítili lepšie, dokážete prispieť len vy sama. Zaraďte do svojho života viac pohybu, pravidelný spánok, stravujte sa zdravšie. Nezabudnite na dostatočný prísun vitamínov a vápnika. Využite silu prírody a vezmite si na pomoc výživové doplnky s obsahom fytoestrogénov. Sledujte náš blog, kde sa dozviete informácie užitočné pre váš úspešný boj s menopauzou. 

Skrátka, urobte všetko preto, aby ste zvládli prechod do vášho ďalšieho obdobia s ľahkosťou a nadhľadom. My vám pritom veľmi radi pomôžeme.  

Zdroje:

Lekar.sk: Kedy prichádza menopauza a podľa akých príznakov ju spoznáte? 

Zdravie.sk: Klimaktérium trvá aj 10 rokov a má viacero fáz. Niektoré ženy môže začať trápiť už okolo 35-ky!

Uniba.sk: Biológia reprodukčného a postreprodukčného veku žien

Healthline.com: Menopause: Symptoms, Causes, Treatment, and More

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz