Keď jeden z partnerov nechce sex. Ako na rozdielne libido?

Pamätáte si to celkom presne. Na začiatku vzťahu to medzi vami iskrilo a sexuálne radovánky ste si užívali možno aj každý deň. Čas však vašu sexuálnu túžbu otupil a už zďaleka to nie je to, čo bývalo. Túžite po milovaní viac ako váš partner či partnerka? Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo možno nechce sex.

Sexuálny život a vzťahy sú komplikované

Podľa prieskumov má až 40 % párov sex dvakrát alebo trikrát týždenne. Za posledný rok nemalo sex ani raz len necelých 10 % ľudí. Do ktorej skupiny patríte vy? A do ktorej by ste chceli patriť? 

Nízke libido alebo znížená sexuálna túžba je problém, ktorý sa týka oboch pohlaví. Túži váš partner alebo partnerka po milovaní menej ako vy? A aká je vlastne hranica, kedy sa počet sexuálnych aktov považuje za optimálny? Musíme vás sklamať, ale žiadne číslo, ktoré by definovalo nízku sexuálnu túžbu, neexistuje. Každý sme iný a máme iné potreby. A to sa týka aj sexuálnych potrieb. 

“Nízke libido alebo znížená sexuálna túžba sa týka mužov i žien.” 

S určitosťou môžeme povedať len to, že zníženie libida sa môže týkať každého z nás. Chuť na sex sa, prirodzene, mení v závislosti od fázy vzťahu. Na začiatku je frekvencia milovania oveľa intenzívnejšia. Po rokoch sa však navzájom takpovediac “okukáte” a sexuálna túžba nemusí byť taká silná. Libido sa u mužov i žien znižuje i vekom. To súvisí, samozrejme, aj s ďalšími faktormi, ako sú psychické či zdravotné problémy. 

Čítajte aj: Sex nezačína v spálni. Ako funguje sexuálna príťažlivosť? 

Nechce sex? Príčiny odmietania sú rôzne

Emocionálne a psychologické faktory

Túžbu človeka po sexe do značnej miery ovplyvňuje psychika a prežívanie. Medzi najčastejšie problémy patria najmä:

  • Stres a vyčerpanie. Súčasná doba je veľmi náročná. Hlavne v pracovnom živote sú na nás kladené mimoriadne vysoké požiadavky. Jednoduché nie sú ani plnenie domácich povinností a starostlivosť o deti. Takto vyťažení jedinci sú vyčerpaní, často trpia nespavosťou a chronickou únavou a len ťažko budú myslieť na sexuálne radovánky. 
  • Vzťahy a vzťahové problémy. Sex je síce dôležitou súčasťou vzťahu, ale nie jedinou. Ak to vo vašom vzťahu škrípe, prejaví sa to aj v sexuálnej oblasti. Môže ísť pritom o hádky, nedôveru, podozrievanie alebo jednoducho len o nedostatok komunikácie, ktorý sa prejaví aj v sexuálnej rovine. 

Zdravotné príčiny 

Veľmi častým dôvodom zníženia libida sú aj rôzne zdravotné príčiny. Objavujú sa u žien i mužov a zásadným spôsobom ovplyvňujú aj sexuálny apetít. Patria k nim napríklad:

  • Chronické ochorenia. Chuť na sex klesá vplyvom chorôb, ako sú cukrovka, artritída, nádorové,  srdcovo-cievne či neurologické ochorenia. Za stratu libida môže byť zodpovedný aj chirurgický zákrok alebo užívanie niektorých liekov na predpis (ako napríklad antidepresíva, lieky na vysoký tlak, hormonálna antikoncepcia a ďalšie). 
  • Hormonálna nevyváženosť. Hormóny ovplyvňujú ženy počas celého menštruačného cyklu. Ovplyvňujú tiež túžbu po sexe v tehotenstve alebo počas kojenia. Veľké zmeny prichádzajú aj počas menopauzy, kedy dochádza k výraznému poklesu estrogénov. U mužov môže byť problémom nízka hladina testosterónu. 

Čítajte aj: Príznaky menopauzy si vyžadujú komplexné riešenia

  • Nedosahovanie orgazmu u žien. Ak sa muž nezameriava na dosiahnutie orgazmu svojej partnerky, vedie to k zníženiu jej sexuálnej túžby. Sexuálny styk by mal byť predsa v každom prípade príjemný a prinášať vzrušenie. 
  • Problémy s erekciou. U mužov nie sú nezvyčajné rôzne sexuálne dysfunkcie, ako sú slabá výdrž, predčasná ejakulácia a mnohé ďalšie. Obavy zo zlyhania znižujú chuť na sex a muž sa dostáva do akéhosi začarovaného kruhu. 

Ako na rozdielne libido?

#1 Vylúčte možné zdravotné príčiny 

S týmito záležitosťami vám pomôže váš praktický lekár alebo lekári špecializovaní v odboroch gynekológia či urológia. Niekedy stačí napríklad nahradiť lieky, ktoré zníženie libida spôsobili. Ak za stratou libida nestoja zdravotné príčiny, máte spolovice vyhraté. 

femenoa

#2 Doprajte si oddych

Vyhýbajte sa stresu a snažte sa viac relaxovať. Viac sa hýbte, zdravo sa stravujte a dbajte na dostatok spánku. Chodievajte na prechádzky do prírody. Ideálne je, ak všetky tieto zmeny vykonáte spolu s partnerom. Vaša celková pohoda sa prejaví aj na zvýšení sexuálneho apetítu. 

Viete, že…

…chuť na sex pomáhajú zvýšiť aj rôzne prírodné afrodiziaká? Sú to napríklad horká čokoláda, jahody či rôzne druhy orechov. 

#3 Komunikujte

Ak vám vo vašom vzťahu niečo chýba, v prvom rade si to nenechávajte pre seba. Váš partner či partnerka vôbec nemusí tušiť, čo prežívate a že vám na vašom spoločnom sexuálnom živote niečo prekáža. Ujasnite si sexuálne potreby a pokúste sa dohodnúť. Popracujte na vašom vzájomnom vzťahu.

#4 Poraďte sa s odborníkom

Ak si neviete poradiť s partnerom sami, vyhľadajte sexuálnu poradňu. Odborník vám pomôže nájsť možné príčiny a poradí, ako problém riešiť. 

#5 Užívajte výživové doplnky

Na podporu sexuálneho zdravia i riešenie prípadných sexuálnych problémov je k dispozícii množstvo výživových doplnkov. Vyberte si také, ktoré obsahujú prírodné extrakty z tradičných bylín, ktoré nezaťažujú organizmus a nemajú vedľajšie účinky. 

V závislosti od príčiny vášho problému vám odporúčame výživové doplnky značky Sirupo:

  • pre ženy: výživový doplnok Femenoa pre obnovu rovnováhy počas menopauzy,
  • pre mužov: výživové doplnky Active XY Rapid na podporu erekcie a výdrže a Active XY Long Plus na oddialenie ejakulácie. 
 

Pár slov na záver

Rozdielny názor na to, ako často sa milovať, nie je vo vzťahu jednoduchý a výrazne ovplyvňuje sexuálny život. Myslite však na to, že ak váš partner alebo partnerka nechce sex, môže sa za tým skrývať množstvo ľahšie i ťažšie odhaliteľných príčin. V prvom rade s partnerom komunikujte a pokúste sa spolu nájsť nielen dôvod, ale aj možné riešenie. S výživovými doplnkami Sirupo.sk vám s tým radi pomôžeme.

Zdroje:

https://dvojka.rozhlas.cz/co-delat-kdyz-partner-odmita-sex-radi-sexuolozka-laura-janackova-7981765

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000649/1833877/Tri-najcastejsie-priciny-straty-libida-u-zien--Ked-je-sexualna-tuzba-na-bode-mrazu-

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324861



 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz