Diagnóza štítna žľaza. Dá sa vyhnúť nadmernému priberaniu?

Príznaky ochorenia štítnej žľazy sú rôznorodé, a v závislosti od diagnózy dokonca protichodné. Pocity nadmerného tepla alebo chladu, zrýchlené alebo spomalené pohyby, úbytok alebo nárast hmotnosti. Patríte k tým pacientom, ktorých trápi priberanie? Chcete vedieť, ako schudnúť pri štítnej žľaze? Čítajte ďalej, v nasledujúcich riadkoch vám poradíme.

Štítna žľaza - čo by ste o nej mali vedieť?

Štítna žľaza. Orgán s vnútorným vylučovaním nachádzajúci sa na prednej strane krku. Toto teliesko v tvare motýľa je veľmi drobné, a predsa tak dôležité, že je jedným z hlavných regulátorov látkovej výmeny. Povedané ľudskou rečou, štítna žľaza vlastne riadi spôsob, akým organizmus spotrebováva energiu. Jej správna funkcia má vplyv na všetky orgány a tkanivá. Preto je mimoriadne dôležité podporovať zdravie štítnej žľazy

Štítna žľaza sa podieľa na regulácii metabolizmu prostredníctvom produkcie hormónov, ktoré ovplyvňujú rýchlosť látkovej výmeny, spotrebu kyslíka či celkový rast a vývoj človeka. Ovplyvňuje tiež činnosť srdca, pôsobí na nervovú sústavu a má množstvo ďalších funkcií. 

Viete, že…

veľkosť a hmotnosť štítnej žľazy nie je u každého človeka rovnaká? Závisí od pohlavia, veku i geografických podmienok. U žien je spravidla väčšia ako u mužov.

Súčasťou molekúl hormónov je jód, ktorý je nevyhnutný na produkciu hormónov:

  • tyroxín - obsahuje 4 atómy jódu, vďaka čomu je známy ako T4,
  • trijódtyronín - vo svojej štruktúre má 3 atómy jódu, preto sa označuje aj ako T3.

Keď štítna žľaza nefunguje 

Štatistiky hovoria o tom, že poruchami štítnej žľazy trpí celosvetovo viac ako 300 miliónov ľudí. Polovica  z nich o tomto probléme nevie. U žien sa pritom ochorenia štítnej žľazy vyskytujú podstatne častejšie ako u mužov.

Ako sa prejavuje štítna žľaza?

Medzi najčastejšie príznaky, ktoré poukazujú na nesprávnu činnosť štítnej žľazy, patria predovšetkým:

  • neprimerané zmeny hmotnosti,
  • vyčerpanosť, únava, 
  • nadmerné potenie,
  • búšenie srdca, 
  • zlé znášanie zimy alebo tepla, 
  • suchá pokožka, lámavé vlasy, krehké nechty, 
  • problémy pri prehĺtaní a dýchaní, 
  • trasenie, svalová slabosť, bolesti končatín, 
  • poruchy vyprázdňovania, 
  • poruchy menštruačného cyklu a plodnosti, 
  • vypuklé oči,
  • precitlivenosť, zvýšená nervozita, úzkosť, depresia, 
  • nespavosť a ďalšie.

Tieto problémy sú spravidla spojené s nedostatočnou alebo nadbytočnou funkciou štítnej žľazy, ktoré sa spolu so strumou (zväčšením štítnej žľazy) vyskytujú najčastejšie. Poruchy funkcie štítnej žľazy však nie sú jediným ochorením tohto jedinečného orgánu.

“Príznaky štítnej žľazy sú rôzne, a často dokonca protichodné.”

Choroby štítnej žľazy

Ochorenia štítnej žľazy je možné rozdeliť do 4 základných skupín:

    • poruchy funkcie štítnej žľazy - znížená funkcia (hypotyreóza) alebo zvýšená funkcia (hypertyreóza), 
    • poruchy veľkosti - struma, uzly,
    • zápaly štítnej žľazy,
    • nádory.

Poruchy štítnej žľazy spravidla nie sú život ohrozujúce. Často však stoja za vážnymi srdcovo-cievnymi či duševnými ochoreniami. Ak máte podozrenie, že za vašimi problémami stojí práve štítna žľaza, návštevu lekára neodkladajte. Ak sa ochorenie podchytí včas, väčšinou je dobre liečiteľné. Diagnostika nie je náročná ani bolestivá. Štandardne pozostáva z odberu krvi, kde sa zisťujú protilátky, merania krvného tlaku a pulzu a ultrazvukového vyšetrenia.

Štítna žľaza a zmeny hmotnosti

K častým príznakom porúch štítnej žľazy patrí nevysvetliteľná zmena hmotnosti. 

Štítna žľaza priberanie

Priberanie je typickým, avšak zriedkavým príznakom hypotyreózy, teda zníženej funkcie štítnej žľazy. Tá je najčastejšie spôsobená autoimunitným zápalom a poruchou tvorby hormónov T3 a T4. Medzi ďalšie príznaky zníženej funkcie patria únava, suchosť kože a vlasov, zimomravosť, zápcha, častejšia a silnejšia menštruácia, spomalenie pulzu, poruchy pamäti a koncentrácie, apatia, depresie či chrapľavý hlas. 

Tieto symptómy sú spôsobené výrazným spomalením metabolizmu a jednotlivých telesných funkcií. Priberanie na váhe teda nemusí byť spôsobené samotnou štítnou žľazou. Súvisí skôr s únavou, obmedzením pohybu a preferenciou nezdravých jedál u pacientov s týmto ochorením. 

Štítna žľaza chudnutie

Zvýšená funkcia štítnej žľazy zapríčiňuje, naopak, chudnutie. Okrem toho sa prejavuje aj zvýšeným potením či zrýchleným pulzom. Typické sú teplá koža, krehké nechty, hnačky, chýbajúca menštruácia a v niektorých prípadoch aj osteoporóza. Tieto príznaky sa objavujú v dôsledku nadmernej tvorby hormónov v organizme. 

“Znížená funkcia štítnej žľazy je oveľa bežnejšia ako jej zvýšená funkcia.”

Ako schudnúť pri štítnej žľaze? 

Priberanie v dôsledku problémov so štítnou žľazou nemusí byť problém, ak dodržíte niekoľko základných zásad. 

1. Pravidelne cvičte

Na zvýšenie tvorby hormónov má účinok najmä aeróbne cvičenie, teda cvičenie v miernej intenzite záťaže, v ktorej majú svaly stále dostatok kyslíka. Venujte sa vytrvalostným aktivitám, akými sú chôdza, beh alebo plávanie. Pre zvýšenie celkovej pohody je vhodná aj joga a iné meditačné cvičenia. 

2. Upravte svoj jedálniček

Činnosť štítnej žľazy môžete podporiť aj konzumáciou niektorých potravín. Hoci špeciálna diéta pri hypofunkcii neexistuje, predsa by ste mali dodržiavať zásady zdravej výživy a princípy zrýchlenia metabolizmu. 

  • Jedzte potraviny bohaté na jód - najmä ryby, morské plody a riasy, používajte soľ obohatenú o jód. Spomedzi morských rastlín siahnite napríklad po chaluhe bublinatej, ktorá má vysoký obsah jódu. 
  • Zaraďte do jedálnička listovú a koreňovú zeleninu (hlávkový šalát, špenát, mrkva, zeler), obmedzte hlúbovú zeleninu (brokolica, karfiol, kel).
  • Nahraďte živočíšne tuky rastlinnými.

Viete, že…

chaluha bublinatá, morská rastlina s vysokým obsahom jódu, sa v súčasnosti zaraďuje medzi najviac klinicky študované bylinné extrakty?

3.  Vsaďte na medikamentóznu liečbu

Ak zapríčiní štítna žľaza priberanie, dôvodom je pravdepodobne koncentrácia hormónov štítnej žľazy v krvi. Liečba sa zameriava na náhradu hormónov. Používa sa tyroxín, ktorý sa užíva ráno nalačno. 

4. Užívajte výživové doplnky 

Veľmi dobre poslúžia aj výživové doplnky s obsahom dôležitých vitamínov a minerálov. Sú výborným doplnkom v rámci udržiavania zdravia štítnej žľazy alebo ako doplnok tradičnej liečby ochorení štítnej žľazy. K správnej funkcii štítnej žľazy pomáhajú najmä:

  • Jód. Je najznámejším, a zároveň najvýznamnejším prostriedkom, ktorý prispieva k správnej tvorbe hormónov štítnej žľazy. Napomáha tiež k správnemu fungovaniu nervového systému a vyváženej látkovej premene. 
  • Selén. Minerál, ktorý podporuje zdravie vlasov a nechtov, zabezpečuje ochranu buniek pred oxidačným stresom a podporuje imunitný systém. Selén je potrebný na produkciu hormónov štítnej žľazy a prispieva k jej správnemu fungovaniu.  
  • Zinok. Napomáha k zdravým vlasom, pokožke a nechtom a k správnemu fungovaniu imunitného systému. Udržiava normálnu hladinu testosterónu. Prispieva k látkovej premene vitamínu A, ktorého optimálne množstvo je pre správne fungovanie štítnej žľazy kľúčové. 
  • Vitamíny. Spomedzi vitamínov na podporu štítnej žľazy zohrávajú významnú úlohu najmä vitamíny C a E. Vitamín C je zodpovedný nielen za správne fungovanie imunitného systému, ale aj za normálnu tvorbu kolagénu. Znižuje vyčerpanie a napomáha k tvorbe tyroxínu. Jeho nedostatok môže spôsobiť nesprávnu tvorbu hormónu T4 vyprodukovaného štítnou žľazou. Na tvorbe tyroxínu sa podieľa aj vitamín E, ktorý sa zároveň podieľa aj na ochrane buniek pred oxidačným stresom.

Čítajte aj: Ako prirodzene podporiť zdravie štítnej žľazy?

femenoa

Štítna žľaza - prírodná liečba

Na zlepšenie fungovania štítnej žľazy a vyváženú hormonálnu podporu je tu výživový doplnok Thyroptimal. Obsahuje jód, minerály selén a zinok, vitamíny C a E, ktorých kombinácia zabezpečuje optimálnu funkciu štítnej žľazy. Ich účinok ešte posilňuje extrakt z chaluhy bublinatej. 

“Thyroptimal je výživový doplnok, ktorý prináša prírodný spôsob regulácie hormónov.”

Thyroptimal prináša ustálenie produktivity štítnej žľazy tým, že prírodným spôsobom reguluje tvorbu hormónov. Takýmto spôsobom pomáha eliminovať nielen nárast telesnej hmotnosti, ale aj ďalšie nepríjemné symptómy porúch štítnej žľazy, ako sú:

  • nepravidelná menštruácia,
  • nadmerné potenie,
  • zápcha,
  • vypadávanie vlasov, krehké nechty,
  • trasenie,
  • únava, precitlivenosť, nervozita, depresia. 

Thyroptimal predstavuje účinný spôsob, ako dostať fungovanie endokrinného systému pod kontrolu. Vyskúšajte ho aj vy. Jeho užívanie je veľmi jednoduché - stačí užiť 1 kapsulu denne a zapiť dostatočným množstvom vody.

Pár slov na záver

Správna funkcia štítnej žľazy je dôležitá pre vaše celkové zdravie a pohodu. V prípade, že vaša štítna žľaza nefunguje vyvážene, môže zapríčiniť množstvo nepríjemných symptómov s následným priberaním na váhe. Ak patríte k ľuďom s problematickou štítnou žľazou, predsa môžete svoj život prežívať plnohodnotne. Zmeňte životosprávu, začnite sa viac hýbať a užívajte kvalitné výživové doplnky. Lepšie sa vyrovnáte s nepríjemnými prejavmi a dostanete pod kontrolu nielen svoje hormóny, ale i kilogramy.

Zdroje:

https://zdravi.euro.cz/leky/onemocneni-stitne-zlazy-priznaky-hypotyreoza/

https://www.aktuality.sk/clanok/734208/poruchami-stitnej-zlazy-trpi-priblizne-kazdy-piaty-slovak/

https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2013_06/Ochorenia_stitnej_zlazy.aspx

https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-thyroid-symptoms-and-solutions

https://www.zdravie.sk/clanok/53603/kedy-moze-byt-priberanie-ci-chudnutie-zapricinene-stitnou-zlazou

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/5-signalu-ze-vam-spravne-nefunguje-stitna-zlaza/

https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/unavu-a-pribirani-na-vaze-muze-pusobit-stitna-zlaza-ovlivnit-ji-muzete-i-stravou.A160117_105049_ln-zdravi_mct



Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz