Zistite príčinu slabej erekcie. Nemusí za ňou stáť len strata mužnosti

Problém s erekciou je pre mnohých mužov veľmi chúlostivou témou a častokrát majú zábrany konzultovať ho so svojím lekárom. Zbierajú informácie a poznatky na internete, študujú odborné články, brázdia diskusné fóra. Pátranie po príčinách slabej erekcie však nemusí byť vôbec jednoduché. Odpoveď sa môže skrývať vo vašom životnom štýle, ale aj vo vašej mysli. Ako sa teda zorientovať v množstve informácií a efektívne si poradiť s týmto háklivým problémom? Prečítajte si naše tipy a slabá erekcia bude minulosťou.

Erektilná dysfunkcia alebo dočasné trápenie?

Poruchy erekcie patria medzi najčastejšie sexuálne problémy a poruchy, s ktorými sa muži môžu stretnúť. Podľa štatistík trápia takmer každého druhého muža v strednom veku (40+), ale nezriedka sa objavujú aj u mladších ročníkov. Problémy nastávajú tak s kvalitou erekcie, ako aj s rýchlosťou nástupu, prípadne s dĺžkou jej trvania. Slabá erekcia však neznamená automaticky erektilnú dysfunkciu. Tieto pojmy sú dnes bežne zamieňané a už samotné pomenovanie „dysfunkcia“ v mužoch častokrát vyvoláva paniku. 

Prečítajte si aj: Veci, o ktorých muži nehovoria

Skutočný problém však nastáva až vtedy, ak ide o permanentne sa opakujúci jav. O diagnóze erektilnej dysfunkcie sa dá hovoriť v prípade, ak tento problém pretrváva minimálne 6 mesiacov. Prejavuje sa neschopnosťou dosiahnuť alebo udržať erekciu, čo negatívne vplýva na kvalitu sexuálneho života. V takomto prípade je namieste obrátiť sa na špecialistu – urológa alebo sexuológa a začať tento stav bezodkladne riešiť pod lekárskym dohľadom. Čo však môžete urobiť preto, aby sa zo sporadickej slabej erekcie nestala ozajstná vážna diagnóza? A kde hľadať skutočné príčiny slabej erekcie?

Zdravá verzus slabá erekcia

Jednoducho povedané, slabá erekcia znamená problém s kvalitou erekcie. Avšak nie všetko, čo sa na prvý pohľad môže javiť ako slabá erekcia, ňou aj naozaj je. Veľa mužov má v tomto ohľade skreslené predstavy, ovplyvnené pocitom strachu z vlastného zlyhania. Rovnako aj doba nástupu erekcie a jej trvanie sú u každého muža individuálne. 

Zdravá erekcia prebieha v niekoľkých krokoch. Na základe sexuálnej stimulácie, priamej či nepriamej, prichádza k prenosu nervového impulzu prostredníctvom receptorov do mozgu. Z mozgu je vyslaný nervový signál do pohlavnej sústavy, kde dochádza k rozšíreniu ciev, zvýšeniu objemu cirkulujúcej krvi a aktivácii tzv. toporivých teliesok v mužskom pohlavnom úde. Výsledkom je jeho zväčšenie – erekcia, ktorá by v optimálnom prípade mala trvať počas celej doby sexuálnej stimulácie. Jedným z najlepších rozlišovacích znamení medzi zdravou a slabou erekciou je preto uspokojivosť a kvalita pohlavného styku.

Najčastejšie príčiny slabej erekcie alebo čoho sa vyvarovať

Kvalita erekcie môže byť ovplyvnená viacerými faktormi ako fyziologického, tak aj psychologického charakteru. Častými príčinami sú choroby alebo poškodenia tkaniva, prípadne iné patologické zmeny v ľudskom tele. Aj keď sú príčiny slabej erekcie naozaj rôznorodé, dobrou správou je, že tie najčastejšie z nich nie sú nezvratné a je možné sa s nimi popasovať. Ak vás trápi slabá erekcia, príčinou môžu byť:

  • Ochorenia kardiovaskulárneho systému.  Na mužskú erekciu významne vplýva stav ciev. Dá sa teda predpokladať, že muži, ktorí sa liečia na diabetes, vysoký krvný tlak, aterosklerózu či ischemickú chorobu srdca môžu mať určitý stupeň poškodenia ciev a s tým súvisiace problémy s erekciou.
  • Ochorenia neurologického charakteru. Problémy s erekciou sa vyskytujú aj pri úrazoch alebo ochoreniach nervovej sústavy. Typickým príkladom je skleróza multiplex, Parkinsonova choroba či úrazy chrbtice.
  • Urologické ochorenia. Niektoré urologické ochorenia alebo poruchy spojené s močovou sústavou môžu taktiež viesť k slabej erekcii. Vo výbornej kondícii musí byť aj prostata. V prípade, že je zväčšená alebo v nej rastie nádor, odzrkadlí sa zdravotný stav i v kvalite erekcie.
  • Faktory spojené s nezdravým životným štýlom. Pouvažujte nad svojimi zlozvykmi. Patrí medzi ne fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a nedostatok pohybu? Potom existuje riziko, že práve z uvedených príčin sa porucha erekcie môže týkať aj vás. Do tejto kategórie patrí aj nadváha a obezita. Nezdravé stravovanie sa prejavuje nielen navonok vyššou hmotnosťou, ale napríklad aj problémami s libidom, čo môže tiež ovplyvniť kvalitu erekcie.
  • Psychologické faktory. V oveľa väčšej miere, než zdravotné problémy, má vplyv na kvalitu erekcie stav vašej psychiky. Súvisí s tým hektický spôsob života, permanentný stres, pracovné vyťaženie či vzťahové problémy. K nim sa postupne zvykne pridružiť depresia a úzkostné poruchy. Tie negatívne ovplyvňujú nielen samotný proces erekcie, ale aj mužské libido a sexuálny apetít.
  • Užívanie liekov. U niektorých liekov sa v príbalovom letáku dočítate, že jedným z ich vedľajších účinkov môže byť práve porucha erekcie. Spozornieť by ste mali napríklad pri užívaní beta-blokátorov, teda liekov určených na liečbu vysokého krvného tlaku, srdcového zlyhávania či arytmií. Slabá erekcia môže súvisieť tiež s užívaním liekov na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi alebo antidepresív.

Liečba a riešenie slabej erekcie

Pokiaľ chcete, aby vaše problémy s erekciou boli už iba vzdialenou spomienkou, je nevyhnutné zamerať sa na odstránenie alebo aspoň zmiernenie príčin. Niektoré riešenia máte vo svojich rukách. S našimi tipmi to zaručene zvládnete.

  • Zlepšite svoju životosprávu a zbavte sa zlozvykov. Namiesto ťažkých, mastných jedál, sladkostí a polotovarov zaraďte do svojho jedálnička nutrične hodnotné potraviny a zaistite si pravidelný prísun čerstvého ovocia a zeleniny. Obmedzte konzumáciu alkoholu a skoncujte s fajčením. Nezabúdajte ani na pohybovú aktivitu a doprajte si aspoň 30 minút svižnej chôdze denne na čerstvom vzduchu.
  • Doprajte si dostatok odpočinku a regenerácie. Naučte sa zmierniť tempo, viac oddychovať počas dňa a dožičte si aj dostatok kvalitného spánku. Ten je nevyhnutný pre vašu psychiku, emocionálnu pohodu či obnovu energetických zásob. Zlepšite svoju psychohygienu a venujte sa viac svojim záľubám. Dobrým spôsobom kompenzácie môžu byť aj dychové a relaxačné cvičenia, ktoré vám prinesú uvoľnenie a stratenú rovnováhu.
  • Stavte na kvalitné doplnky výživy s prírodným zložením. Pozitívnou správou je, že nielen farmaceutické prípravky na lekársky predpis, ale takisto voľne dostupné prírodné liečivá odvodené z rastlín, dokážu kvalitu erekcie významne zlepšiť. Ak sú vaše ťažkosti krátkodobé, môžete vyskúšať výživové doplnky, ktoré obsahujú najmä kotvičník zemný (Tribulus terrestris) či Macu peruánsku (Lepidium meyenii). Extrakty z týchto rastlín podporujú optimálnu hormonálnu rovnováhu a funkciu pohlavných orgánov. Napomáhajú tiež zvyšovaniu energie a sexuálnej výdrže. 

Active XY Rapid – účinná podpora erekcie prírodnou cestou

Jedným z takýchto doplnkov so 100% prírodným zložením je Active XY Rapid, vďaka ktorému dosiahnete rýchly nástup erekcie a zvýšenie vášho sexuálneho libida. Okrem spomínaných extraktov z plodu kotvičníka a koreňa macy obsahuje aj teobromín – látku podobnú kofeínu získavanú zo semien kakaovníka, ktorá má stimulačné účinky na centrálnu nervovú sústavu a tiež zvyšuje prietok krvi v cievach. Stačí jedna kapsula denne približne 50 minút pred pohlavným stykom. Jeho čisto prírodné zloženie nezaťažuje organizmus. Vyskúšať môžete taktiež organický produkt Active XY Long Plus, ktorý vám umožní predĺžiť pohlavný styk a získať kontrolu nad zdravým vyvrcholením a jeho načasovaním. 

Nič nie je stratené

Sexuálne zdravie mužov a s tým súvisiace ťažkosti patria aj v súčasnosti stále k citlivým a pomerne málo diskutovaným témam.  Napriek tomu, že štatistiky prezrádzajú, že trápia čoraz viac mužov. Treba mať na pamäti, že slabá erekcia nemusí znamenať neriešiteľný problém. S pomocou správnej životosprávy, optimálneho psychického nastavenia a kvalitných prírodných doplnkov výživy môžete tento problém dostať pod kontrolu. Pretože na sexuálnom zdraví naozaj záleží.

Zdroje:

https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/e/erectile-dysfunction-(ed)

https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction#what-is-ed

https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)30428-8/fulltext

https://www.erekciablog.sk/sexualne-problemy/problemy-s-erekciou/

https://www.benulekaren.sk/co-sposobuje-problemy-s-erekciou-a-ako-ich-riesit



 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz