Veci, o ktorých muži nehovoria

Nie je žiadnym tajomstvom, že muži a ženy komunikujú odlišne. Ženy sú často otvorenejšie, pokiaľ ide o ich pocity, zatiaľ čo muži majú tendenciu o veciach nehovoriť. To môže viesť k mnohým nedorozumeniam medzi pohlaviami. Súvisí to napríklad aj s tlakom spoločnosti a výchovou. Veď chlapci neplačú. Túto vetu im do hláv tlačia od útleho detstva mamy, staré mamy, ale aj otcovia.

Neznamená to ale, že muži nemajú emócie, práve naopak. Mnohí z nich len jednoducho považujú komunikovať o svojich pocitoch a problémoch za prejav slabosti, či nedostatočnej mužnosti. Odhaliť svoje slabé miesto je pre nich ponižujúce dokonca aj pred vlastnou partnerkou. A je to naozaj škoda.

Zdravotné problémy mužov

Jednou z oblastí života, o ktorých muži nekomunikujú je ich vlastné zdravie. A to hlavne vtedy, ak začína zlyhávať. Existuje množstvo zdravotných problémov, o ktorých muži nehovoria. Patrí sem oblasť duševného zdravia, problémy sexuálneho charakteru ale aj mužské domnienky o tom, že ich zdravie nie je v poriadku. Muži majú často pocit, že sa musia s týmito problémami vysporiadať sami. 

  • Psychické zdravie

Duševné zdravie je pre mužov obzvlášť tabuizovaná téma.Mnohí z nich totiž považujú za prejav slabosti priznať, že ich psychika nie je úplne v poriadku. To môže viesť k tomu, že muži odkladajú hľadanie pomoci pri stavoch, ako je depresia a úzkosť. Ide o veľký problém, pretože poruchy duševného zdravia môžu mať vážny dopad na všetky oblasti ich života. Od fyzického zdravia až po problémy sexuálneho charakteru. Nároky dnešného života si vyžadujú maximálnu dávku flexibility. Byť dobrým otcom, manželom, partnerom, zamestnancom môže byť niekedy náročnou výzvou pre každého muža. Ak sa psychicky trápite, je dôležité požiadať o pomoc, či radu. 

  • Sexuálne zdravie

Sexuálne zdravie je pre mužov ďalšou citlivou témou. O problémoch ako erektilná dysfunkcia a predčasná ejakulácia môže byť pre muža nepríjemné hovoriť. V dôsledku toho veľa mužov nevyhľadáva liečbu týchto problémov. Niekedy sa preto zacyklia vo vzťahoch, prípadne je dôsledkom ich nízka sebaúcta. 

  • Telesné zdravie

Určite poznáte ten vtip o soplíku a mužoch. Pravdou však je, že o závažnejších veciach sa jednoducho nebavia. Muži tiež často nehovoria ani o ich telesnom zdraví. 

  • Rakovina

Rakovina je je pre mužov desivé slovo a rovnako veľmi desivá môže byť pre nich diagnóza vyslovená z úst odborníka. Jednou z príčin, prečo muži hazardujú so svojím zdravím môžu byť aj obavy a strach z ochorenia. 

Ide však o to, že rakovina si nevyberá. Môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. Mužov nevynímajúc. A preto je také dôležité, aby si muži boli vedomí možnosti rakoviny a aby sa nechali vyšetriť, ak majú nejaké  podozrenia.

Existuje mnoho rôznych typov rakoviny a príznaky sa môžu líšiť v závislosti od typu. 

Tie najčastejšie rakoviny u mužov sa prejavujú napríklad takto:

  • Hrčky v semenníkoch
  • Zmena intenzity močenia 
  • Krv v moči 
  • Bolesť v dolnej časti chrbta alebo panvy
  • Ťažkosti s močením
  • Opuch v oblasti slabín alebo brucha

Druhé najčastejšie onkologické ochorenie číha na mužskú populáciu hlavne po 50 tke. Je ním rakovina prostaty. Smutnou štatistikou ale je, že až 14 percent prípadov slovenskí lekári odhalia až v pokročilom štádiu. Táto informácia tvrdenie, že muži majú tendenciu potlačiť príznaky a komunikovať o problémoch, len potvrdzuje. Mnoho mužov jednoducho ignoruje prejavy začínajúceho ochorenia, tvrdí prezident Slovenskej urologickej spoločnosti doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD.  a dodáva, že pri včasnej diagnostike je pri tomto ochorení šanca oddialiť progres rakoviny a zachrániť život pacienta. Inak tomu nie je ani u rakoviny semenníov. Tá najčastejšie postihuje mužov už vo veku od 20 rokov. Veľkú úlohu pritom zohráva dedičnosť, alebo nezostúpené semenníky v novorodeneckom veku. 

Ak spozorujete niektorý z  príznakov uvedených vyššie, je dôležité ihneď navštíviť lekára. Rakovina je liečiteľná, ale čím skôr sa podchytí, tým lepšie. Takže sa nebojte ozvať a nechať sa skontrolovať. Môže vám to zachrániť život.

  • Erektilná dysfunkcia (impotencia)

Problém s potenciou je skutočne háklivá mužská téma. Pritom na mužskú psychiku môže mať tento problém až devastačné následky. Muži často strácajú sebahodnotu a len málokedy sa o tomto probléme niekomu zveria. 

Pritom problémy s erekciou má na Slovensku až každý desiaty muž od 21 rokov

Je to téma, ktorá je často zahalená rúškom tajomstva a rozpakov. Nie je to nič, za čo by sa mali muži hanbiť a hľadanie liečby môže často viesť k úspešnému výsledku.

Ak ste muž trpiaci erektilnou dysfunkciou, vedzte, že nie ste sami. Existuje veľa dostupných zdrojov, ktoré vám pomôžu lepšie porozumieť vášmu stavu a ako ho zvládať. Porozprávajte sa so svojím lekárom o svojich možnostiach a nebojte sa požiadať o pomoc, ak ju potrebujete.

  • Hemoroidy

Podráždené a opuchnuté cievy v rektálnej oblasti okolo konečníka. U žien často vznikajú ako nepríjemná zmena po tehotenstve. U mužov je ich vznik ovplyvnený životným štýlom. Sedavé zamestnanie, nadváha a strava s nedostatočným obsahom vlákniny sú totiž rizikovým faktorom. Sú mimoriadne nepríjemné, svrbia, spôsobujú bolesť a niekedy dokonca krvácajú. Je úplne logické že,  zverovať sa o tomto probléme niekomu blízkemu môže byť mimoriadne nepríjemné.

  • Inkontinencia u mužov

Inkontinencia je nedobrovoľný únik moču alebo stolice. Môže ísť o dočasný problém, alebo môže ísť o chronický stav. Tak či onak, je to niečo, čo môže byť veľmi trápne a ťažko sa s tým vysporiadať.

Pôvod vzniku inkontinencie u mužov môže byť rôzny. Od rôznych funkčných porúch až po niektoré druhy rakoviny. Rizikovým faktorom vzniku je aj fajčenie alebo nadmerné pitie alkoholu. A u niektorých mužov je príčina neznáma.

Problémy so sexualitou sú stále tabu

Je veľa vecí, o ktorých muži pri sexe nehovoria. Môže to byť z rôznych dôvodov, ale často je to preto, že sú v rozpakoch alebo sa boja toho, či by ich partnerka mohla pochopiť. Sexuálne problémy sú niečo, s čím sa mnohí muži vnútorne zaoberajú, ale necítia sa pohodlne o tom diskutovať. Môže to byť čokoľvek od erektilnej dysfunkcie až po predčasnú ejakuláciu. 

  • Predčasná ejakulácia

Predčasná ejakulácia nastáva, keď muž počas sexuálnej aktivity dosiahne orgazmus príliš skoro a rýchlo ejakuluje. Môže to byť pre oboch zúčastnených partnerov mimoriadne frustrujúce a spôsobiť problémy so sexuálnym uspokojením ženy. V niektorých prípadoch to môže dokonca viesť k úplnému vyhýbaniu sa sexu jedného, alebo druhého partnera.

Medzi možné príčiny patria  úzkosti, stres, neskúsenosť partnera, nadmerná stimulácia, alebo dlhá sexuálna abstinencia. Často ide o kombináciu faktorov. Našťastie sú dostupné spôsoby, ktoré môžu mužom pomôcť prekonať tento problém a užiť si zdravý a plnohodnotný sexuálny život.

  • Malý penis

Na veľkosti záleží. V mužskom svete určite áno. Veľa mužov má pocit, že ich penis nedosahuje takú veľkosť, aby ním dostatočne uspokojili partnerku. Je to však záležitosť, ktorá je často terčom mnohých vtipov a preto mužom nepríde vhodné o nej rozprávať.  

  • Nedostatok libida

Áno, aj muži trpia nízkym libidom. Nedostatočná sexuálna túžba môže mať mnohé psychologické príčiny. Nechuť k sexuálnej aktivite je často akýmsi obranným mechanizmom, alebo odpoveďou na neprimeranú záťaž, ktorú muž práve prežíva. Taktiež môže byť reakciou na nefungujúci partnerský vzťah, prejavom nízkeho sebavedomia alebo nedocenením partnerky v intímnej oblasti.

Tajomstvá mužov pred ženami

Tu je niekoľko vecí, ktoré muži jednoducho so svojimi partnerkami neriešia. 

  1. Pocity neistoty

Všetci ich máme, no neradi si to priznávame. Snažíme sa pôsobiť sebavedomo a silne, no niekedy sa to jednoducho nedá.

  1. Obavy

Na mužských pleciach stojí veľká zodpovednosť. Chcú pôsobiť rozhodne a niesť ju z celou mužskou hrdosťou. Nechcú pôsobiť slabo, no niekedy ich jednoducho prepadnú obavy, či to všetko bravúrne zvládnu. 

  1. Prežívanie emócií

Muži veľmi často potláčajú svoje emócie a neradi ich dávajú najavo. Myslia si, že vďaka tomu vyzerajú slabo, alebo žensky.

  1. Sexuálne túžby

Muži sa boja sa odhaliť svoje skutočné sexuálne túžby zo strachu z odsúdenia alebo odmietnutia. A to aj v prípade, že to vo vzťahu v posteli jednoducho nefunguje. Myslia si, že pred partnerkami vyzerajú zvrátene a chlípne. Často kvôli tomuto predsudku riskujú zdravý sexuálny život a odcudzenie s aktuálnou partnerkou.

  1. Nedokonalosti nášho tela

Každý muž chce byť pre svoju partnerku dokonalý. A to nielen po emočnej, ale aj po fyzickej stránke. Mnohí sa preto snažia udržiavať zdravý životný štýl, športovať a dbať o svoj vzhľad. Ženy sa často sťažujú na nedokonalosti, ktoré im príroda nadelila. Muži si nedostatky svojho tela nechávajú pre seba. Je však úplne v poriadku mať zopár nedokonalostí, ktoré sa dokonca môžu ženám zdať na mužoch príťažlivé. A to preto, že ich odlišujú od väčšiny.

  1. Vzťahové problémy

Muži sa boja hovoriť o vzťahových problémoch, aby to nevyznelo, že sa sťažujú, alebo dokonca kňučia. Nechcú, aby si ich partnerky mysleli, že nezvládajú svoj vlastný život a emócie a nie sú pre ne tým oporným bodom, aký sa od nich očakáva. Mnohokrát to súvisí s rozdielom medzi mužmi a ženami a ich vzájomným nepochopením. Muži majú často pocit, že ich partnerky potrebujú riešenie na problém, no veľakrát potrebujú iba po náročnom dni vypočuť. 

  1. Financie 

V našej spoločnosti stále panuje názor, že muž je ten, ktorý má zabezpečiť partnerku, manželku a rodinu. So zodpovednosťou ale prichádza ťarcha, ktorá spadá na pleciach mužov v podobe záväzku, ktorí voči svojim polovičkám majú. V živote sa vyskytnú obdobia, ktoré môžu byť náročné. Je to napríklad financovanie nového bývania, odchod partnerky na materskú dovolenku, alebo strata práce, hlavne v čase, keď sú deti ešte malé.

Milí muži. Nemusíte byť dokonalými. Myslite na svoje zdravie - aj to psychické. Nezadržiavajte svoje pocity a nájdite si aspoň jednu blízku osobu, ktorej dôverujete.

Predídete tak nielen zhoršovaniu vášho mentálneho zdravia, ale aj toho fyzického. Tie idú totiž ruka v ruke.

 



Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz