6 byliniek na podporu potencie

Impotencia, nazývaná aj erektilná dysfunkcia, nie je choroba, ale ide o príznak. Na Slovensku trápi nedostatočná potencia pol milióna chlapov. V susednej Českej republike sú na tom ešte horšie – každý druhý muž vo veku 35 – 65 rokov je neschopný dosiahnuť, alebo udržať erekciu. 

Toto číslo korešponduje aj s výsledkami štúdií, ako napríklad The Massachusetts Male Ageing Study. Podľa nej je výskyt impotencie u mužov vo veku 40 –  70 rokov viac ako 50 percent, resp. ňou trpí 30 percent všetkých mužov vo veku 18 – 60 rokov. Prirodzene, výskyt erektilnej dysfunkcie sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom.  

Dobrou správou je, že existuje niekoľko prírodných prostriedkov, ktoré riešia vzpriamenie a stoporenie penisu, zníženú sexuálnu túžbu, ťažkosti s ejakuláciou a dosiahnutím orgazmu. Pomôcť môže konzumácia potravín bohatých na vitamín E a zinok, pravidelné cvičenie, osvojenie si schopnosti zvládať stres alebo doplnky výživy. Ktoré suplementy sa oplatí vyskúšať na potenciu? 

Kotvičník zemitý

Kotvičník zemitý je jednou z najznámejších bylín s prirodzenou schopnosťou zvýšiť sexuálnu túžbu. Nechýba ani v odbornom prehľade rastlín používaných na zlepšenie sexuálnej výkonnosti a potencie, kde figuruje ako afrodiziakum. Podľa štúdie z roku 2016 pomáha pri problémoch so sexuálnou túžbou a zabraňuje vzniku impotencie. To znamená, že podpora sexuálnej aktivity u mužov i žien touto rastlinou je dobrou voľbou. Nehovoriac o tom, že má aj protizápalové vlastnosti, môže zmierňovať bolesť, zlepšovať zdravie srdca a chrániť pred rakovinou. 

Maca peruánska

Fungujúca potencia môže byť výsledkom pravidelného užívania azda najznámejšej adaptogénnej byliny, ktorou je maca peruánska. Adaptogény pomáhajú človeku vyrovnávať sa so stresom vo všetkých jeho podobách. Koreň maca je takisto súčasťou tradičnej medicíny, kde sa okrem iného využíva na riešenie sexuálnej dysfunkcie. Podľa štúdie sú výsledky viditeľné už za dva týždne – okrem nakopnutia libida sa u športovcov zvýšil aj výkon pri cvičení. Lákavé, čo poviete? 

Teobromín

Teobromín má stimulačné účinky. Nachádza sa, napríklad v kakau, horkej čokoláde, matcha čaji či zelených kávových zrnkách. Má potenciál posilniť kardiovaskulárne zdravie, zlepšuje náladu a je považovaný za afrodiziakum. Teobromín v horkej čokoláde dodá energiu, uvoľní hormóny šťastia a zlepší prietok krvi. Výsledkom je aj fungujúca potencia. 

Pestrec mariánsky

Jednou z najúčinnejších zložiek pestreca mariánskeho je silymarín, ktorý sa vyznačuje antioxidačnými vlastnosťami. Pestrec sa používa najmä na detoxikáciu pečene, avšak ak je vaším problémom predčasná ejakulácia, rozhodne stojí za vyskúšanie. Pestrec mariánsky podporuje prietok krvi pohlavných orgánov, čím priaznivo vplýva na libido a aj samotné vyvrcholenie. 

Schizandra čínska

Schizandra čínska patrí, podobne ako maca peruánska, medzi adaptogény s protizápalovými vlastnosťami, podporuje činnosť pečene a tráviaceho traktu, zlepšuje duševnú výkonnosť a pomáha pri impotencii. Tým, že schizandra ovplyvňuje vylučovanie hormónov, má priaznivý vplyv na zdravie reprodukčných orgánov a výsledkom je aj lepšia potencia.  

Ženšen

Ženšen sa v ázijských krajinách bežne využíva na podporu sexuálnej aktivity u mužov. Zdá sa, že užívanie červeného ženšenu vie vyriešiť problém, ktorým je impotencia. Podľa metaanalýzy tento druh ženšenu zlepšuje duševnú pohodu a patrí tiež medzi adaptogény pomáhajúce vyrovnať sa so stresom. Avšak má vplyv i na produkciu testosterónu a môže vyvolávať relaxáciu hladkých svalov, teda aj penisu.  

 

Sexuálne aktívni aj vo vyššom veku

Vek je len číslo a sex patrí k životu. Navyše so sebou prináša viaceré benefity, aj čo sa týka ľudí vo vyššom veku. Podľa štúdie muži i ženy v priemernom veku 65 rokov, ktorí boli sexuálne aktívni v predchádzajúcich 12 mesiacoch, mali väčšiu radosť zo života. Avšak zdá sa, že pre starších mužov má sex väčší význam, čo sa týka vnútornej pohody a pôžitku z každodenného bytia. 

Sex je jednou z možností, ako sa udržiavať fit po duševnej stránke. Pričom nie je tajomstvom, že práve psychika zásadným spôsobom ovplyvňuje fyzické zdravie, ktoré sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje. Aj preto je potencia, teda u starších mužov libido a erekcia, dôležitou súčasťou plnohodnotného starnutia. 

Okrem zdravého životného štýlu stoja aj vo vyššom veku za zváženie prírodné prostriedky, zabraňujúce erektilnej dysfunkcii. 

Ako ich užívať?

Prírodné prostriedky na podporu potencie sa dajú kúpiť v rôznych formách. Obľúbené sú doplnky výživy, napríklad v podobe kapsúl, tabliet či práškov alebo čaje.

Ak vás trápi nedostatočná potencia a rozhodnete sa pre doplnok výživy, pri výbere dbajte na niekoľko skutočností. Preferujte čisto prírodné produkty v bio kvalite, pretože majú vysokú biologickú využiteľnosť a neobsahujú konzervačné látky, farbivá či sladidlá.

Čo sa týka dávkovania, riaďte sa striktne pokynmi výrobcu uvedenými na obale. V žiadnom prípade odporúčané denné dávkovanie neprekračujte. Ak užívate lieky na lekársky predpis alebo máte zdravotné problémy, vždy sa vopred poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom.

Podobné pravidlá platia aj pre pitie čajov. 

Vyhľadajte odbornú pomoc

Impotencia sa dá, samozrejme, riešiť  aj konvenčne. U mužov sa využíva testosterónová substitučná liečba sildenafilom alebo tadalafilom. Avšak je dôležité pripomenúť, že pomáhajú s dosiahnutím a udržaním erekcie. Neriešia problém nízkej sexuálnej túžby. Samozrejme, ako väčšina bežných liekov, aj tieto môžu mať vedľajšie účinky, ako napríklad bolesti chrbta alebo problémy s pamäťou.

Odporúčanie na záver

Active XY Rapid je prírodný produkt značky Sirupo, ktorý vám pomôže posunúť sa vpred na ceste za kvalitnějším sexuálnym pôžitkom. Tiež podporuje tvrdosť a vytrvalosť, aby ste dosiahli plnohodnotnú erekciu rýchlejšie a užívali si sexuálneho pôžitku.

Active XY Long Plus je prírodný produkt značky Sirupo, ktorý je určený pre ľudí s rýchlym vyvrcholením na oddialenie ejakulácie. Vysoko koncentrované extrakty z tradičných bylín obohacujú intímne zdravie mužov tradičnými ingredienciami v spojení s modernými poznatkami.

 

Zdroje: 

http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/endocrinology/erectile-dysfunction/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4151601/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26727646/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2561113/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2050116118301119?via%3Dihub

https://www.rxlist.com/viagra-side-effects-drug-center.htm

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz