Príznaky štítnej žľazy: Pri poruchách pomôže aj správna strava

Príznaky štítnej žľazy závisia od typu poruchy, ktorá vám bola diagnostikovaná. Ak trpíte najčastejšou z nich - hypotyreózou - k zlepšeniu funkcie štítnej žľazy a príznakov vám môže pomôcť aj dodržiavanie zásad zdravej stravy. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme odporúčané potraviny a tiež také, ktorým by ste sa mali vyhnúť. 

Štítna žľaza

Štítna žľaza a jej ochorenia

Štítna žľaza je orgán s vnútorným vylučovaním, ktorý sa nachádza na prednej strane krku. Jej správna funkcia má vplyv na všetky orgány a tkanivá nášho organizmu. Produkuje hormóny, ovplyvňuje rast a metabolizmus, riadi nervový systém a svalstvo. Ovplyvňuje správny vývoj plodu počas tehotenstva. Podporovať zdravie štítnej žľazy je preto mimoriadne dôležité. 

Ak trpíte ochorením štítnej žľazy, dôvodom je, že vaša štítna žľaza produkuje príliš veľa alebo príliš málo hormónov. Ochorenia môžu byť spôsobené i nedostatkom jódu či genetikou. Existuje niekoľko typov ochorení štítnej žľazy, ako je hypertyreóza, hypotyreóza, tyreoiditída či Hashimotova tyreoiditída. Najčastejším z nich je hypotyreóza, teda nedostatočná činnosť štítnej žľazy.

Hypotyreóza: Príznaky štítnej žľazy pri zníženej funkcii

Príznaky štítnej žľazy sa odlišujú podľa toho, či trpíte jej zvýšenou alebo zníženou funkciou. Hypotyreóza je znížená funkcia štítnej žľazy. Je to stav, pri ktorom štítna žľaza nevytvára dostatok hormónov štítnej žľazy. To môže viesť k rôznym príznakom, ako sú napríklad: 

  • únava, nedostatok energie,
  • priberanie na váhe,
  • vypadávanie vlasov, 
  • neznášanlivosť chladu,
  • zápcha,
  • zmeny nálad,
  • poruchy sústredenia a pamäti, 
  • problémy s menštruáciou a otehotnením u žien a ďalšie. 

Čítajte aj: Štítna žľaza a jej príznaky u žien

Hypotyreóza sa spravidla lieči liekmi na substitúciu hormónov štítnej žľazy. Štúdie však ukazujú, že špecifický prínos pre ľudí so zníženou funkciou štítnej žľazy môže mať aj zavedenie diétnych opatrení. 

Štítna žľaza: diéta vhodná pri hypotyreóze

V prípade, že máte zníženú funkciu štítnej žľazy, nemusíte sa, našťastie, vyhýbať mnohým potravinám. Určité potraviny, ktoré u niektorých ľudí s hypotyreózou môžu spôsobovať problémy, však existujú. Sú to predovšetkým také, ktoré spúšťajú imunitný systém alebo spôsobujú zápaly: 

  1. Potraviny s obsahom lepku. Niektoré štúdie naznačujú, že dodržiavanie bezlepkovej diéty môže pomôcť zlepšiť funkcie štítnej žľazy najmä u pacientov s Hashimotovou chorobou. Aj niektoré iné diéty (napríklad upravená paleo diéta, ktorou sa obmedzia obilniny a mliečne výrobky) môžu prispieť k eliminácii niektorých príznakov štítnej žľazy, napríklad únavy. 
  2. Vyprážané jedlá, polotovary, jedlá a nápoje s vysokým obsahom pridaného cukru. Prispievajú k oxidačnému stresu a spôsobujú nadváhu až obezitu. Ich obmedzenie pomôže udržať si zdravú hmotnosť, s ktorou pacienti s hypotyreózou bežne bojujú.
  3. Potraviny s obsahom goitrogénov. Goitrogény sa nachádzajú v potravinách, ako sú krížovitá zelenina  (kapusta, brokolica, kel), proso či sójové výrobky. Ich konzumácia vo veľkom množstve môže ovplyvniť funkciu štítnej žľazy. Malé množstvo takýchto potravín však ani pacientom s hypotyreózou neškodí a obsah škodlivých látok výrazne znížite ich varením. 

Čítajte aj: Diagnóza štítna žľaza: Dá sa vyhnúť nadmernému priberaniu? 

Štítna žľaza: strava vhodná pri hypotyreóze

Existujú tiež potraviny, ktoré pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav a podporujú udržanie zdravej telesnej hmotnosti. Znižujú tiež riziko vzniku zdravotných problémov, ktoré sú spojené so zníženou funkciou štítnej žľazy, ako sú ochorenia srdca, obezita či cukrovka 2. typu.

Ak vám bola diagnostikovaná porucha štítnej žľazy, mali by ste konzumovať správnu škálu potravín v správnych pomeroch. Za všetky odporúčania vyberáme tie najdôležitejšie

#1 Denne zjedzte aspoň 5 porcií rôzneho ovocia a zeleniny

Medzi vhodné druhy ovocia patria jablká, broskyne, hrušky, hrozno, citrusové plody, ananás, banány. Zo zeleniny uprednostnite zemiaky, sladké zemiaky, hrášok, tekvicu, artičoky, cuketu, špargľu, mrkvu, papriku či špenát. 

#2 Zaraďte do jedálnička potraviny s vyšším obsahom vlákniny

Patria k nim napríklad zemiaky, chlieb, ryža alebo cestoviny.  Strava s vysokým obsahom vlákniny môže tiež pomôcť znížiť riziko zápchy, ktorá je častým príznakom hypotyreózy.

#3 Nezabudnite na bielkoviny 

Konzumujte strukoviny (najmä fazuľu, šošovicu a cícer), ryby a morské plody, hydinové mäso, vajcia a iné bielkoviny. 

#4 Vyskúšajte alternatívy mliečnych produktov

Zvlášť vhodné sú rastlinné mlieka, ako sú napríklad kokosové, kešu a mandľové mlieko, ale tiež kokosový jogurt.

#5 Zvoľte zdravé tuky

Zdravšiu verziu tukov získate napríklad prostredníctvom olivového, kokosového alebo avokádového oleja. Vhodné je konzumovať aj rôzne semienka, orechy a orechové maslá, ako mandle, kešu, makadamové orechy, tekvicové semienka či arašidové maslo.

#5 Pite dostatok tekutín

Denne vypite aspoň 6 - 8 pohárov vody alebo nesladeného čaju. 

Zároveň treba povedať, že niektorým ľuďom s hypotyreózou môže prospieť, ak sa vyhýbajú lepku a mliečnym výrobkom. Niektorí ich však môžu konzumovať bez problémov. Preto je dôležité, aby ste si vypracovali stravovací plán, ktorý bude vyhovovať vašim špecifickým potrebám.  

Dodržiavať zásady zdravej a rozmanitej stravy nie je vždy jednoduché. Práve z tohto dôvodu sa mnohí pacienti rozhodnú užívať rôzne vitamíny a doplnky. Ak k nim patríte aj vy, rozhodne sa vyhnite ich užívaniu v nadmernom množstve. Niektoré z nich môžu totiž funkciu štítnej žľazy ovplyvniť negatívnym spôsobom. 

Vitamíny, minerály a doplnky pre štítnu žľazu

Niektoré príznaky štítnej žľazy pri jej zníženej funkcii, ako sú únava, úzkosť a zmeny nálad, môže zhoršiť aj  nedostatok niektorých živín. U ľudí s hypotyreózou je v porovnaní s bežnou populáciou vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich takýto nedostatok aj vyvinie. Preto je mimoriadne dôležité, aby bola vaša strava dobre vyvážená a obsahovala dôležité vitamíny a minerály:  

  • Jód: Jeho nedostatočný príjem je najčastejšou príčinou hypotyreózy. Tým trpia najmä obyvatelia rozvojových krajín, ale aj ľudia, ktorí nepoužívajú jodidovanú soľ, tehotné ženy a vegáni. Ak máte hypotyreózu, neužívajte jód, pokiaľ vám to neodporučí lekár. Prijímanie nadmerného množstva jódu je pre štítnu žľazu škodlivé. 
  • Selén: Okrem podpory produkcie hormónov štítnej žľazy pomáha tiež chrániť štítnu žľazu pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom. Selén znižuje protilátky proti štítnej žľaze a zlepšuje niektoré jej príznaky. Doplnky selénu však nie sú potrebné pre všetkých ľudí s hypotyreózou. Naopak, príliš vysoký príjem selénu môže spôsobiť zdravotné problémy. 
  • Zinok: Niektoré štúdie naznačujú, že užívanie zinku - či už samostatne alebo v kombinácii so selénom a vitamínom A - by mohli u ľudí s hypotyreózou pomôcť zlepšiť funkciu štítnej žľazy.
  • Horčík: Nízke alebo nedostatočné hladiny horčíka sa spájajú s poruchami funkcie štítnej žľazy a môžu zvýšiť riziko vzniku hypotyreózy. Doplnenie horčíka príznaky hypotyreózy zlepšuje.
  • Vitamín D: Jeho nízka hladina môže negatívne ovplyvniť funkciu štítnej žľazy a zhoršiť príznaky hypotyreózy. Preto je potrebné ho dopĺňať predovšetkým v jesenných a zimných mesiacoch. 
  • Ďalšie vitamíny a minerály: Pre správnu funkciu štítnej žľazy a celkové zdravie je dôležitý aj vitamín A, vitamín C, železo či vápnik. 

Doplnenie týchto vitamínov a minerálov pomáha zlepšiť funkciu štítnej žľazy a príznaky hypotyreózy. Pre ľudí s hypotyreózou môžu byť užitočné doplnky, ktoré obsahujú uvedené minerály. Dopĺňajte ich však len v prípade, že vám to odporučí váš lekár. 

Výživové doplnky: Thyroptimal 

Ak vám lekár pri vašej diagnóze odporučí užívanie výživových doplnkov, siahnite po kvalitných prírodných prípravkoch. Takým je Thyroptimal - organický produkt určený na zlepšenie fungovania štítnej žľazy a vyváženú hormonálnu podporu. 

Thyroptimal obsahuje najdôležitejšie vitamíny a minerály potrebné pre optimálnu funkciu štítnej žľazy. Najvýznamnejšiu zložku predstavuje jód, ktorý je posilnený vitamínmi C a E a minerálmi selén a zinok. S Thyroptimalom môžete očakávať lepšie výsledky a redukciu príznakov štítnej žľazy. Je skvelým doplnkom v rámci udržiavania zdravia štítnej žľazy alebo ako doplnok tradičnej liečby. Vyskúšajte ho aj vy. Jeho užívanie je veľmi jednoduché - stačí užiť 1 kapsulu denne a zapiť dostatočným množstvom vody.

thyroptimal

Na záver

Mnohé štúdie preukázali, že zmeny v stravovaní môžu byť pre ľudí s poruchami štítnej žľazy prospešné viacerými spôsobmi. Zlepšujú funkcie štítnej žľazy, podporujú zdravej telesnej hmotnosti a zmierňujú príznaky hypotyreózy. Pre redukciu príznakov štítnej žľazy sú k dispozícii aj prírodné prípravky. Pred začatím užívania akýchkoľvek vitamínov alebo doplnkov sa poraďte so svojím lekárom.

Zdroje:

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000649/2354293/NAJHORSIE-jedla-pre-stitnu-ZLAZU--Zabudnite-na-tieto-druhy-ZELENINY- 

https://www.healthline.com/nutrition/hypothyroidism-diet#foods-to-eat 

https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz