Ako zmeny nálady a depresie ovplyvňujú ženy v menopauze

Predstavte si, že sa jedného dňa prebudíte a zrazu zistíte, že ste na horskej dráhe emócií, ktorá sa nezadržateľne rúti z kopca. Zdá sa, že sa váš svet obracia hore nohami, a vy nemôžete nič urobiť, aby ste to zastavili. Taký je približný opis toho, čo mnoho žien prežíva počas menopauzy – obdobie života plné zmien vo fyziológii tela i duševnom stave.

Menopauza

Menopauza je prirodzený proces starnutia ženského tela, ktorý prichádza v priemere okolo 50. roku života. Je charakterizovaný ukončením menštruácie a znižovaním hladiny estrogénov v tele. Táto hormonálna nerovnováha môže viesť k celému radu fyzických a emočných ťažkostí – medzi nimi aj zmeny nálady a depresie.

Zmeny nálady počas menopauzy sú veľmi časté a môžu zahŕňať širokú škálu emócií - od úzkosti cez podráždenosť a zlosť až po smútok či beznádej. Tieto emočné výkyvy môžu byť značne sťažujúca, nielen pre ženy, ktoré ich prežívajú, ale aj pre ich rodiny a blízkych.

Predstavme si napríklad Luciu, 52 ročnú úspešnú podnikateľku, ktorá sa jedného dňa ocitla na pokraji sĺz kvôli rozbitému poháriku. Alebo Alenu, 49-ročnú učiteľku tanca, ktorá začala pociťovať strach z toho, že opustí svoj dom. Príbehy ako tieto nie sú neobvyklé – menopauza môže ovplyvniť život ženy dramaticky a spôsobiť zmeny v jej správaní a pocitoch.

Depresia je ďalší častý problém spojený s menopauzou. Nie je to len smútok alebo pocit beznádeje – depresia je vážne ochorenie, ktoré môže viesť k narušeniu každodenného fungovania a dokonca aj k myšlienkam na sebapoškodenie či samovraždu. Menopauzálna depresia môže byť vyvolaná hormonálnymi zmenami v tele ženy, ale aj sociálnym tlakom spojeným s prechodom do novej etapy života či obavami zo starnutia. 

Hoci sa môže zdať, že je menopauzálna zmena nálady a depresie nevyhnutná, existuje množstvo prírodných riešení, ktoré môžu pomôcť ženám zvládať tento náročný životný úsek. Jedným z takýchto riešení je Femenoa - prípravok na báze bylín a rastlinných extraktov, ktorý pomáha harmonizovať hormonálne hladiny a podporuje emočnú stabilitu.

Femenoa obsahuje napríklad červenú ďatelinu, ktorá je bohatá na fytoestrogény - látky podobné estrogénu, ktoré pomáhajú vyrovnať hormonálnu nerovnováhu v tele. Ďalej obsahuje prasličku roľnú, ktorá má upokojujúce účinky a môže znižovať úzkosť a nervozitu. Týmto spôsobom prispieva k celkovému pocitu pokoja a pohody.

Okrem toho Femenoa obsahuje aj ďalšie látky, ako sú vitamíny B6, D a horčík, ktoré podporujú správnu funkciu nervového systému a zlepšujú psychickú odolnosť voči stresu.

femenoa

Menopauza je síce náročné obdobie, ale s pomocou prírodného riešenia Femenoa môžu ženy zvládať zmeny nálady a depresie úspešnejšie. Či už ste ako Lucia alebo Alena, alebo sa stretávate s vlastnými emóciami počas menopauzy, pamätajte si, že existuje pomoc - stačí len otvoriť dvere prírode a nechať ju pôsobiť svoje kúzlo na vašej duši i tele.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz