Kedy začína menopauza, a ako dlho trvá a môžete ju ovplyvniť?

Menopauza je rozhodne špecifickým obdobím v živote každej ženy. Niektoré z nás toto obdobie zvládajú bez ťažkostí, ale mnohé ženy sa počas menopauzy trápia. Môžete vy sama ovplyvniť to, kedy menopauza začína a aké príznaky ju sprevádzajú? To vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Menopauza, prechod alebo klimaktérium? Aký je medzi nimi rozdiel? 

Hladina hormónov u žien sa vekom mení. Približne v 40. roku života začína klesať funkcia vaječníkov a postupne produkujú menej estrogénov a progesterónov. Neklamný znak toho, že u ženy nastáva zásadná životná zmena. 

Aby sme sa mohli baviť o tom, kedy začína menopauza, ujasnime si najskôr pojmy. V súvislosti s týmto obdobím sa totiž objavujú tri rôzne názvy:

 

  • Klimaktérium: obdobie, počas ktorého dochádza v ženskom organizme k zmene hormonálnej rovnováhy a postupne končí činnosť ženských pohlavných orgánov. Počas klimaktéria sa môžu objaviť rôzne ťažkosti, ako sú výkyvy nálad, návaly horúčavy či poruchy spánku. Menštruačné krvácanie prestáva byť pravidelné, až dôjde k zastaveniu menštruácie (menopauze). 
  • Menopauza: označuje koniec pravidelnej menštruácie u ženy v klimaktériu. 
  • Prechod: synonymum pre klimaktérium, označuje presne to isté.

 

Keďže však laická verejnosť považuje celé obdobie klimaktéria za menopauzu, prispôsobíme sa tomuto vnímaniu aj my. Pre zjednodušenie budeme klimaktérium označovať ako menopauzu. 

Čítajte aj: Čo je to menopauza? Prechod nie je strašiak

Kedy začína menopauza? Ako dlho trvá? 

Menopauza sa najčastejšie začína medzi 45. až 55. rokom života ženy. Priemerný vek nástupu menopauzy u žien je pritom 51 rokov. U niektorých žien sa však môže objaviť podstatne skôr i podstatne neskôr. V prípade, že menopauza nastúpi pred dosiahnutím 40. roku života, hovoríme o tzv. predčasnej menopauze

Keďže činnosť vaječníkov pozvoľna ustáva, postupne sa prejavujú rôzne príznaky menopauzy. Z tohto dôvodu sa rozdeľuje do niekoľkých samostatných fáz:  

  • Premenopauza. Začína sa približne medzi 40. - 50. rokom života, ešte pred poslednou menštruáciou. Je charakteristická  nepravidelným alebo zosilneným menštruačným krvácaním a trvá približne 5 rokov. Objavujú sa prvé nepriaznivé príznaky menopauzy, ako sú napríklad bolesť hlavy či mierna nespavosť. Žena je ešte stále plodná a môže otehotnieť. 
  • Perimenopauza. Nastáva okolo 50. roku života a je charakteristická výraznejším poklesom hormónov. Objavujú sa ďalšie príznaky, ako sú zmeny nálad, návaly horúčavy, nočné potenie či znížené libido.  
  • Menopauza. Označuje posledný menštruačný cyklus. Ide o kratšie obdobie, ale príznaky sa prejavujú naplno. Objavujú sa aj mnohé zdravotné problémy.  
  • Postmenopauza. Obdobie upokojenia hormónov, ktoré nastáva rok po menopauze. Ťažkosti pozvoľna ustupujú, ale úbytok estrogénu môže so sebou priniesť ďalšie zdravotné riziká. 

U každej ženy tieto fázy nastupujú a prebiehajú individuálne. Celé obdobie prechodu môže trvať aj 10 rokov.

Čítajte aj: Príznaky menopauzy si vyžadujú komplexné riešenia

Kedy dosiahnete menopauzu vy? 

Otázka nástupu menopauzy je pomerne zložitá. Môže vás zaujímať napríklad vtedy, ak plánujete rodinu, ale už dávno nemáte dvadsať. Koľko rokov plodnosti vám ešte ostáva? Dá sa odhadnúť, či vás neprekvapí predčasná menopauza? V niektorých prípadoch áno. Ak máte napríklad 45 rokov a dôjde k vynechaniu menštruácie aspoň trikrát za sebou, je veľmi pravdepodobné, že nástup menopauzy sa blíži.  

Existuje niekoľko faktorov, ktoré podmieňujú nástup menopauzy: 

#1 Genetika

Predpokladá sa, že k najsilnejším faktorom, ktoré ovplyvňujú nástup menopauzy, patrí dedičnosť. Ak chcete vedieť, kedy sa dosiahnete menopauzu, spýtajte sa na to svojej matky. Je veľmi pravdepodobné, že menopauza u vás nastúpi približne v rovnakom veku. 

Samozrejme, toto pravidlo má aj svoje výnimky. Sledujte aj ostatné ženy vo vašej rodine - tety a staré mamy. Ak sa nástup menopauzy u nich odlišoval výrazne, nie je jasné, čo sa udeje u vás. V prípade, že to bolo približne v rovnakom veku, očakávajte podobný vývin udalostí. Do úvahy však treba zobrať aj ďalšie faktory. 

#2 Fajčenie

Ničím neuškodíte svojim vaječníkom viac ako fajčením. Je to faktor, ktorý porazí aj genetiku - ak fajčíte, koledujete si o skorší nástup menopauzy, ako bol u vašej mamy. Fajčiarky sa môžu dostať do menopauzy už o dva roky skôr ako nefajčiarky.

#3  Prekonané ochorenia a operácie

Skorší nástup menopauzy podmieňujú najmä operácie vaječníkov a podstúpenie chemoterapie. Mnohé ženy prechádzajú počas chemoterapie dočasnou menopauzou. Ak sa cyklus vráti (čo však nie je pravidlom), menopauzu dosiahnete pravdepodobne o niekoľko rokov skôr, ako keby ste chemoterapiu nepodstúpili. 

Naopak, existujú faktory, ktoré nástup menopauzy neovplyvňujú, hoci si to možno o nich myslíte. Sú to najmä vek pri prvej menštruácii, tehotenstvo a dojčenie, užívanie hormonálnej antikoncepcie a rasa, resp. etnická príslušnosť. 

Ako zistiť, či ste v menopauze? 

Čím viac príznakov menopauzy máte, tým je pravdepodobnejšie, že menopauzu už prežívate. Existujú však aj ženy, ktoré majú nástup menopauzy taký mierny, že si ho ani nevšimnú. 

Ak si chcete byť naozaj istá, môžete si urobiť test na menopauzu. Dostanete ho v lekárni a je určený na domáce použitie. Ako to funguje? Testy na menopauzu vyhodnocujú prítomnosť tzv. folikulostimulačného hormónu (FSH) v moči. Podľa toho, akú koncentráciu tohto hormónu test odhalí, zistíte, či už sa vo fáze menopauzy nachádzate. Pozor však, jedno meranie spravidla nestačí, pretože hladina estrogénu a FSH často kolíše. 

Môžete nástup menopauzy ovplyvniť?

Odborníci pri odpovedi na túto otázku nie sú jednotní. Jedna skupina tvrdí, že menopauza sa nedá oddialiť, jej nástup môžete len urýchliť. Okrem toho, že sa vyhnete fajčeniu, vek nástupu menopauzy nemôžete veľmi ovplyvniť. 

Druhá skupina odborníkov stavia na náznakoch, že okrem silných fajčiarok môže menopauza nastať skôr aj u žien s mnohými deťmi. Môže byť ovplyvnená aj nadváhou alebo podváhou a tiež dĺžkou menštruačného cyklu. 

Jednoznačné dôkazy o ich vplyve však neexistujú. 

Čo však jednoznačne dokážeme ovplyvniť, je prežívanie príznakov menopauzy. Náročnosť ich zvládania súvisí so životným štýlom, psychikou a ďalšími faktormi. Nepríjemné príznaky dokážete zmierniť, ak v živote dokážete urobiť zmeny. Viac sa hýbte, doprajte si pravidelný spánok, dbajte na zdravú stravu. Mimoriadne dôležitý je najmä príjem vitamínov D, E a vápnika. 

Na zmiernenie nepríjemných symptómov menopauzy je k dispozícii aj množstvo prírodných doplnkov, ktoré ženám pomáhajú prekonať obdobie prechodu prirodzenou cestou. 

Výživový doplnok Femenoa je čisto organický produkt, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre všetky štyri štádiá menopauzy. Obsahuje jedinečný mix bylinných ingrediencií z ďateliny červenej, prasličky roľnej, pagaštanu konského, macy peruánskej či ploštičníka strapcovitého. K zdravej regulácii hormonálnej rovnováhy prispievajú aj vitamíny D a B6, ako aj minerál horčík. 

Malá rada na záver:

Hoci niektoré ženy prežívajú obdobie menopauzy ťažšie ako ostatné, na všetky problémy existuje nejaké riešenie. Dovoľte prírode podať vám pomocnú ruku. Zvládnite menopauzu s ľahkosťou a v súlade s prirodzenými životnými zmenami.

Zdroje:

https://www.webmd.com/menopause/features/menopause-age-prediction 

https://www.nzip.cz/clanek/400-prechod-telesne-a-hormonalni-zmeny 

https://www.zdravie.sk/clanok/58817/klimakterium-trva-aj-10-rokov-a-ma-viacero-faz-niektore-zeny-moze-zacat-trapit-uz-okolo-35-ky



Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz