Hľadanie rovnováhy: 5 rutín pre zvýšenie pozornosti

V dnešnom hektickom svete sme neustále bombardovaní informáciami a stimulmi, čo má za následok zníženú schopnosť koncentrácie a pozornosti. Problémy s koncentráciou môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane stresu, nedostatku spánku, zlej stravy alebo zdravotných problémov. Našťastie existujú spôsoby, ako zvýšiť svoju pozornosť a koncentráciu a zlepšiť svoje duševné zdravie. Tu je päť rutín, ktoré vám môžu pomôcť.

 

sirupo-pozornost-blog-1

Meditácia a mindfulness

Meditácia a mindfulness sú techniky, ktoré pomáhajú upokojiť myseľ a zlepšiť pozornosť. Meditácia pomáha napraviť rozptýlenosť,  myseľ a zvyšuje schopnosť sústrediť sa. Na druhej strane, mindfulness, alebo vedomá pozornosť, je technika, ktorá zahŕňa zameranie sa na prítomný okamih a vedomé uvedomovanie si svojich myšlienok, pocitov a okolitého prostredia bez súdov.

Fyzická aktivita

Cvičenie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zvýšiť pozornosť a koncentráciu. Fyzická aktivita pomáha zvyšovať prietok krvi do mozgu, čo zlepšuje funkciu mozgu, vrátane pamäte a schopnosti sústrediť sa.

Strava a výživové doplnky

Strava má veľký vplyv na naše duševné zdravie. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako je losos, orechy a semená, môžu zlepšiť funkciu mozgu a zvýšiť pozornosť. Rovnako vitamín B, železo, zinok a iné výživové doplnky na podporu mysle môžu pomôcť zlepšiť koncentráciu.

Dostatok spánku

Dostatok spánku je nevyhnutný pre naše duševné zdravie. Nedostatok spánku môže spôsobiť problémy s koncentráciou, pamäťou a ďalšími kognitívnymi funkciami. Dospelý človek by mal spať 7 až 9 hodín denne.

Pravidelné prestávky

Pokiaľ pracujete alebo sa učíte dlhšiu dobu, je dôležité si dať pravidelné prestávky. To vám pomôže obnoviť svoju pozornosť a zvýšiť produktivitu.

Vyhýbať sa by sme sa mali predovšetkým stresu, prepracovaniu, nadmernému používaniu technológií, zlým stravovacím návykom a nedostatku odpočinku.

 

Strácame pozornosť, keď je náš mozog preťažený informáciami, keď sme unavení alebo stresovaní a keď nám chýba motivácia.

Udržať myseľ bdelou nám môže pomôcť pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava, dostatok spánku a relaxácie, meditácie a mindfulness, dodržiavanie štruktúry a poriadku v našom dni a vyhýbanie sa distrakciám.

Môžeme si pomôcť aj rôznymi cvičeniami, ktoré zvyšujú pozornosť a koncentráciu, ako je cvičenie s pamäťovými kartami, hranie logických hier, lúštenie krížoviek alebo sudoku a tiež cvičenia, ktoré zlepšujú motorické zručnosti a koordináciu.

K zvýšeniu pozornosti a koncentrácie môžu prispieť aj niektoré výživové doplnky , alebo vitamíny omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, železo, zinok a antioxidanty. Vždy by sme ale mali konzultovať ich použitie s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz