Trápia vás časté bolesti brucha, nadúvanie či nekonzistentná stolica

Syndróm dráždivého čreva, tiež označovaný ako IBS (irritable bowel syndrome), je funkčnou poruchou čriev charakterizovaná chronickými alebo opakovanými bolesťami brucha, zmenami konzistencie stolice a nešpecifickými prejavmi, ako je nadúvanie a pocit plnosti. Táto porucha postihuje približne 10 až 20 percent populácie a je dvakrát častejšia u žien. Hoci nie je život ohrozujúce, môže významne ovplyvniť kvalitu života jednotlivca.

 

sirupo-travenie-blog-2

 

Príčiny syndrómu dráždivého čreva

Presné príčiny IBS nie sú známe, ale existujú určité faktory, ktoré môžu prispieť k jeho výskytu. Niektoré z nich zahŕňajú stres, nesprávnu stravu, nedostatok fyzickej aktivity, niektoré lieky, gastrointestinálne infekcie, alebo genetickú predispozíciu.

 

Prejavy syndrómu dráždivého čreva

Príznaky IBS sa môžu líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi, ale najbežnejšie sa prejavuje bolesťou brucha, nadúvaním, hnačkami alebo zápchou, ktoré sa často striedajú. Ďalšími menej častými príznakmi môžu byť únava, nechutenstvo, nevoľnosť, vracanie alebo pocit plnosti po jedle.

 

Čo robiť, keď máme syndróm dráždivého čreva

Pokiaľ sa u nás objavia príznaky IBS, mali by sme sa obrátiť na lekára, ktorý nás vyšetrí a určí ďalšiu liečbu. To môže zahŕňať zmenu stravy, zvýšenie fyzickej aktivity, stresovú terapiu, lieky alebo výživové doplnky.

Prevencia syndrómu dráždivého čreva

Prevencia IBS môže zahŕňať dodržiavanie vyváženej stravy bohatej na vlákninu, pravidelnú fyzickú aktivitu, dostatok odpočinku a obmedzenie stresu.

 

Čo pomáha proti syndrómu dráždivého čreva

Okrem zmeny životného štýlu môžu v niektorých prípadoch pomôcť aj lieky, ako sú antispasmodiká na zmiernenie bolesti brucha, laxatíva na zápchu alebo antidiarhoika na hnačku. Niektoré štúdie tiež ukázali účinnosť probiotík v liečbe IBS.

 

Čo jesť a čo užívať

Strava zohráva kľúčovú úlohu v liečbe IBS. Odporúča sa vyhnúť potravinám, ktoré zvyšujú príznaky, ako sú tučné jedlá, alkohol, kofeín, mliečne výrobky alebo potraviny bohaté na FODMAP (fermentovatelne oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly). Naopak sa odporúča konzumovať potraviny bohaté na vlákninu, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné obilniny alebo strukoviny.

 

Okrem toho môžu pomôcť aj niektoré výživové doplnky, alebo probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru a vláknina, ktorá pomáha regulovať trávenie.

To je len niekoľko tipov, ako zvládať syndróm dráždivého čreva. Ak máte problémy, neváhajte sa obrátiť na svojho lekára, ktorý vám pomôže nájsť najlepšie riešenie pre vás. A pamätajte, že aj keď IBS môže byť niekedy ťažké, je možné ho zvládnuť a viesť plnohodnotný život.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz