Problém s dosiahnutím orgazmu? Skúste riešiť niektorú z týchto príčin.

Nedosiahnutie orgazmu, čiže anorgazmia, môže mať mnoho príčin. Tieto príčiny sa môžu líšiť medzi pohlaviami a môžu zahŕňať aj fyzické aj psychické faktory. Najprv sa pozrime na rozdiely medzi mužským a ženským orgazmom.

Mužský orgazmus je obvykle spätý s ejakuláciou, ale nie vždy je to tak. Je to fáza sexuálneho cyklu, ktorá sa obvykle odohrá po fáze vzrušenia. U žien je orgazmus aj vrcholom sexuálneho cyklu, ale môže byť oveľa zložitejší. Ženy môžu mať viac druhov orgazmov, vrátane klitorálneho a vaginálneho orgazmu, a môžu tiež dosiahnuť viac orgazmov v jednom sexuálnom sedení.

 

sirupo-problem-orgazmus-1

 

Čo sa týka toho, kto častejšie nedosiahne orgazmus, štatistiky ukazujú, že ženy často hlásia väčšie ťažkosti s dosiahnutím orgazmu ako muži. Štúdie naznačujú, že až 75% žien niekedy malo problémy s dosiahnutím orgazmu počas sexu.

 

Teraz sa pozrime na niektoré z príčin anorgazmie:

Lieky: Niektoré lieky, vrátane antidepresív a liekov na vysoký krvný tlak, môžu ovplyvniť schopnosť dosiahnuť orgazmus.

Zdravotné problémy: Určité zdravotné stavy, ako je diabetes, neurologické poruchy, gynekologické problémy alebo menopauza, môžu tiež narušiť orgazmus.

Psychické faktory: Úzkosť, stres, depresia alebo trauma z minulosti môžu mať tiež vplyv na schopnosť dosiahnuť orgazmus.

Sexuálne traumy: Skúsenosti s sexuálnym zneužívaním alebo násilím môžu tiež viesť k problémom s orgazmom.

Nedostatok sexuálneho vzrušenia alebo stimulácie: To môže byť spôsobené nedostatočnou predohrou, nespokojnosťou s vlastným telom alebo neschopnosťou komunikovať svoje potreby partnerovi.

 

Čo sa týka toho, ako si pomôcť, existuje niekoľko možností. Prvým krokom by malo byť konzultovanie situácie s lekárom alebo sexuológom, ktorí môžu navrhnúť rôzne metódy liečby vrátane terapie, zmeny životného štýlu alebo medikácie. Tiež sa môže ukázať ako užitočná sexuálna výchova alebo konzultácia so sexuálnym terapeutom.

Vhodné prípravky na podporu dosiahnutia orgazmu môžu zahŕňať lubrikačné gély, stimulačné krémy alebo vibrátory. Existujú aj niektoré doplnky stravy alebo lieky, ktoré môžu pomôcť zvýšiť libido alebo zlepšiť sexuálne funkcie, ale tie by mali byť vždy používané po konzultácii s lekárom.

V konečnom dôsledku je dôležité si uvedomiť, že každý je iný a čo funguje pre jedného človeka, nemusí nutne fungovať pre druhého. Sex je o oveľa viac ako len o orgazme, a nájsť radosť a uspokojenie v intímnosti môže byť rovnako dôležité.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz