5 bylín, ktoré podporujú zdravé trávenie

Trávenie je základným procesom, ktorý nám umožňuje vstrebávať živiny z potravy, ktorú konzumujeme. Či už ide o vitamíny, minerály, bielkoviny, tuky alebo sacharidy, všetky tieto dôležité živiny musia byť najprv strávené, aby mohli byť naším telom správne spracované. Pokiaľ je náš tráviaci systém v neporiadku, môžeme sa cítiť nepríjemne, trpieť na rôzne zdravotné problémy a z dlhodobého hľadiska sa môže naše celkové zdravie vážne zhoršiť.

sirupo-byliny-2

Na druhej strane, ak sa o náš tráviaci systém poriadne staráme, môže nám to priniesť množstvo benefitov. Môžeme sa cítiť energickejšie, naša pleť môže byť žiarivejšia, môže sa zlepšiť náš spánok a môžeme dokonca zaznamenať zlepšenie našej nálady. A to len vďaka tomu, že naše telo efektívne získava a využíva všetky potrebné živiny.

 

A tu vstupujú na scénu byliny. Bylinky sú prírodný dar, ktorý nám ponúka širokú škálu benefitov, vrátane podpory zdravého trávenia. Niektoré byliny môžu pomôcť telu lepšie stráviť potravu, iné môžu pomôcť pri problémoch ako je nadúvanie, zápcha alebo pálenie záhy. Ich výhodou je, že pôsobia prirodzene a šetrne, pričom posilňujú naše telo a pomáhajú mu fungovať tak, ako má.



5 bylín, na pomoc pri tráviacich problémoch:



Pestrec mariánsky- je známy svojimi liečivými účinkami na pečeň a radí sa medzi najúčinnejšie prírodné látky na detoxikáciu tela. Pestrec tiež pomáha pri trávení tým, že podporuje produkciu žlče, čo je kľúčové pre rozklad tukov.

 

Fenikel obyčajný - je bylina, ktorá je často používaná pre svoje schopnosti zmierniť nevoľnosť, plynatosť a nepohodlie spojené s trávením. Fenikel môže tiež pomôcť zmierniť kŕče v žalúdku a črevách. Môže sa konzumovať ako čaj alebo sa pridávať do jedla pre jeho jedinečnú chuť a zdravotné prínosy.

 

Rakytník rešetliakový - je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú celkové zdravie a pomáhajú chrániť telo pred škodlivými toxínmi. Jeho plody môžu pomôcť podporovať zdravé trávenie tým, že stimulujú črevné pohyby a pomáhajú pri prevencii zápchy.

 

Škoricovník cejlónsky - známy aj ako pravá škorica, je obľúbený pre svoju sladkú chuť a výživové prínosy. Škorica pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravé trávenie tým, že pomáha znižovať plynatosť a nadúvanie.

 

Klanopraška čínska- známa aj ako astragalus, je bylinka používaná v tradičnej čínskej medicíne pre svoje schopnosti posilňovať imunitný systém a podporovať zdravie tráviaceho systému. Môže tiež pomôcť zmierniť symptómy gastrointestinálnych porúch, ako je diarea a zápcha.

 

Všetky tieto bylinky sú dostupné vo forme čajov, sirupov, tabliet alebo kapsúl a je dobré ich mať vždy po ruke pre prípad tráviacich ťažkostí. Je dôležité pamätať na to, že hoci sú tieto bylinky prírodné, mali by sa užívať s opatrnosťou a vždy po konzultácii so zdravotníckym odborníkom, najmä ak užívate nejaké lieky alebo máte zdravotné problémy.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz