10 prírodných spôsobov, ako zlepšiť kvalitu svojho spánku

Spánok je kľúčový pre naše celkové zdravie a pohodu. Kvalitný spánok môže zlepšiť náš imunitný systém, prispieť k lepšiemu duševnému zdraviu a dokonca podporiť starostlivosť o našu pokožku. Bohužiaľ, mnoho z nás trpí nespavosťou, rušivými snami, zlým spánkom alebo sa budí unavení.

sirupo-kvalita-spanku-clanok-2

Ak sa stretávate s problémami so spánkom, pozrite sa na nasledujúcich 10 prírodných spôsobov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku.

 

  1. Stanovte si pravidelný spánkový režim: Snažte sa chodiť spať a vstávať v rovnakom čase každý deň, a to aj cez víkendy. Telo si zvykne na tento rytmus a bude sa cítiť prirodzenejšie.

 

  1. Vytvorte si pokojné prostredie: Uistite sa, že je vaša spálňa temná, pokojná, chladná a pohodlná. Môžete využiť aj aromaterapiu, napríklad levanduľový olej na upokojenie.

 

  1. Vyhnite sa elektronike pred spaním: Snažte sa obmedziť používanie mobilov, tabletov, počítačov a televízií aspoň hodinu pred spaním. Modré svetlo, ktoré tieto zariadenia vydávajú, môže narušiť tvorbu hormónu melatonínu, ktorý reguluje spánok.

 

  1. Strava a pitný režim: Vyhnite sa ťažkým jedlám a kofeínu pred spaním. Snažte sa tiež dodržiavať pitný režim počas celého dňa, ale obmedzte pitie pred spaním, aby ste predišli častému nočnému vstávaniu na toaletu.

 

  1. Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku tým, že zvyšuje produkciu endorfínov a znižuje hladinu stresu. Ale snažte sa necvičiť príliš blízko doby spánku, pretože to môže mať opačný účinok.

 

  1. Relaxačné techniky: Techniky ako jóga, meditácia alebo hlboké dýchanie môžu pomôcť upokojiť myseľ a pripraviť telo na spánok.

 

  1. Vyhnite sa dlhým zdriemnutím počas dňa: Pokiaľ si počas dňa pospíte, snažte sa, aby to bolo maximálne 20-30 minút, a to radšej v prvej polovici dňa.

 

  1. Postupné precitanie: Pokiaľ možno, nastavte si budík na postupné precitanie, napríklad s prírodnými zvukmi alebo postupným zvyšovaním svetla.

 

  1. Vitamíny a doplnky stravy: Magnézium a vitamín B6 môžu podporiť pokojný spánok. Tiež bylinné čaje alebo sirupy napríklad s harmančekom, levanduľou alebo medovkou, môžu pomôcť upokojiť telo a myseľ.

 

  1. Rituály pred spaním: Rutina pred spaním, ako je čítanie knihy, počúvanie pokojnej hudby alebo teplý kúpeľ, môže signalizovať telu, že je čas ísť spať.

 

Nezabudnite, že ak máte vážne alebo dlhodobé problémy so spánkom, je dôležité konzultovať to so svojím lekárom. Zlepšenie kvality spánku môže mať pozitívny vplyv na celkové zdravie a kvalitu života.



Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz