Depresia a úzkosť: Ako ich rozpoznať a kedy hľadať pomoc

Tam, kde je svetlo, je často aj tieň. A tieňom našej doby je bezpochyby psychické zdravie. Stále viac a viac ľudí zápasí s depresiami a úzkosťou. Nie je to len nejaký moderný trend alebo módna vlna, ktorá nás zasiahla. Je to skutočný problém, ktorý si žiada našu pozornosť. Jak teda tieto duševné stavy rozpoznať a kedy hľadať odbornú pomoc? A ako môžeme sebapomôcť a čo nám môže pomôcť?

sirupo-depresia2

Depresia a úzkosť sú dve odlišné, ale často súvisiace duševné stavy. Každý z nás sa môže cítiť deprimovane alebo úzkostne, ale ak tieto pocity pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, mohlo by ísť o depresiu alebo úzkostnú poruchu.

Depresia je charakteristická pocitmi smútku, straty záujmu alebo radosti z činností, ktoré nás predtým bavili.Medzi ďalšie príznaky patrí: úbytok alebo naopak prírastok na váhe, poruchy spánku, strata energie, pocity bezcennosti alebo neprimeranej viny, zníženie schopnosti myslieť alebo sa rozhodovať, opakované myšlienky na smrť alebo samovraždu.

Úzkosť je zase stav, kedy sme neustále napätí, máme pocit nepokoja, obáv, strachu alebo paniky. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať: potenie, zrýchlený srdcový tep, tras alebo dráždivosť.

Môžeme sa stretnúť aj s konkrétnejšími formami úzkosti či depresie, ako je separačná úzkosť alebo popôrodná depresia. Separačná úzkosť je bežná u malých detí, ale môže sa objaviť aj u dospelých. Ide o intenzívny strach z odlúčenia od ľudí, na ktorých nám záleží. Popôrodná depresia je vážne ochorenie, ktoré môže postihnúť ženy po pôrode. Je sprevádzaná silnými pocitmi smútku, úzkosti alebo zúfalstva, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť novej matky starať sa o dieťa.

Pokiaľ si u seba alebo blízkej osoby všimnete niektorý z uvedených príznakov, je dôležité hľadať odbornú pomoc. Kontaktovať môžete svojho praktického lekára, psychiatra, psychológa alebo psychoterapeuta.

Okrem lekárskej pomoci je dôležitá aj sebapomoc. Základom je zdravý životný štýl – pravidelný pohyb, vyvážená strava, dostatok spánku a odpočinku. Pomôcť môže tiež meditácia, joga alebo relaxačné techniky.

Veľkú úlohu v liečení depresie a úzkosti môžu hrať výživové doplnky. Napríklad omega-3 mastné kyseliny, vitamín B komplex, magnézium, zinok alebo probiotiká môžu posilniť náš organizmus a pomôcť nám lepšie zvládať stres.

Vždy ale konzultujte užívanie  doplnkov so svojím lekárom. Niektoré môžu interagovať s liekmi, ktoré už užívate, a niektoré môžu byť pre vás kontraindikované.

Depresia a úzkosť sú vážne stavy, ktoré si žiadajú našu pozornosť. Je dôležité ich včas rozpoznať a hľadať odbornú pomoc. Ale je tiež dôležité pamätať na to, že nie sme sami. Existujú organizácie a skupiny, ktoré nám môžu poskytnúť podporu a pochopenie. A nikdy nezabúdajme na to, že aj v najťažších chvíľach je vždy svetlo na konci tunela.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz